2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Pécs

Bemutatták a polgárőrök „csodafegyverét”

Nem büntethetik azokat az autósokat, akik villogtatnak a szembejövőnek, ha rendőrségi ellenőrzés van – erről és az elmúlt hetek nagy port kavaró internetes bejegyzéséről tartott eligazítást a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége Pécsett. Mint elmondták: egy húszéves rendszerről van szó, amellyel havonta 10-15 alkalommal akcióznak a megye útjain.

Pár hete egy bejegyzés indította el a lavinát a közösségi oldalon. Arról szólt, hogy a polgárőrök a rendőröknek továbbítják a traffipaxot jelző autósok rendszámát, akik pár száz méterrel később megállítják a sofőröket, és meg is büntetik. A bejegyzés állítása nem igaz – cáfolt egyértelműen Cseh László,  a Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke.


Az ellenőrzés célja a körözés alatt álló, rendszámcserés, forgalomból kivont, lejárt műszakival, biztosítás nélkül közlekedő járművek kiszűrése

– Négy sáv befogására képes ez a kis telefon, de általában csak egy sávot szoktunk nézni. Egy szolgálat alatt körülbelül 1000-1500 gépjármű rendszámát futja át, és ebből körülbelül 10-15-öt szűr ki – mondta Cseh László. A polgárőrök elnöke azonban kiemelte: a rendszer már húsz éve működik, csak a technika fejlődésével már egy androidos telefonnal és egy nagy látószögű optikával is képesek ellátni a feladatot.

Ez a mobiltelefon online adatbázisból dolgozik és az ott bejegyzett rendszámokat ismeri fel

Sem a gyorshajtást, sem a mobilozó sofőröket, de még a biztonsági öv használatát és a villogtatást sem ellenőrzi. Az a rendőrség feladata.

– Önálló szolgálatellátás során a polgárőrök csak a lopott gépjárműveket tudják kiszűrni, rendőrrel közös szolgálatban pedig ez a kör a forgalomból kivont, körözött, biztosítással nem rendelkező, illetve a keresett gépjárművekre is kiterjed – hangsúlyozta Cseh László.


Húsz éve működik ez a rendszer, csak akkor Mátrixnak hívták

Baranya megyében a polgárőröknél három ilyen eszköz van, amellyel menet közben is pillanatok alatt tudnak ellenőrizni. A rendőrséggel közösen havonta 10–15 akciót szerveznek, ez esetben állítják meg a forgalomból kivont, körözött, biztosítással nem rendelkező és keresett gépjárműveket. Az
ellenőrzés másra nem terjed ki.

Arra azért a rendőrök is figyelnek, és a KRESZ szerint is jogsértő a villogtatás, ha azzal a többi autóst elvakítjuk. Ez esetben a rendőr a körülmények alapján dönthet úgy, hogy a villogás vakított-e, vagy sem. Ha úgy ítéli meg, hogy igen, akkor a helyszínen akár 15 ezer forintra, csekken fizetve pedig akár 30 ezerre is büntethet.

Kapcsolódó Cikkek