2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Belföld

Benkő: a biztonságpolitikai helyzet is indokolja a honvédség fejlesztését

A biztonságpolitikai helyzet Magyarország térségében, Európában és a világban is indokolja a honvédség fejlesztését – jelentette ki a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Benkő Tibor példaként említette, hogy a Nyugat-Balkánon továbbra is törékeny a béke, s a szomszédos Ukrajnában most is háborús helyzet van. Mindezek megkövetelik, hogy Magyarországon erős és ütőképes honvédséget hozzanak létre – szögezte le.


Emellett katonapolitikai kérdés is a fejlesztés, mivel a múltban a Magyar Honvédség hanyatló ágban volt, képességeket vesztett el. Ezt helyre kell állítani, s ezen felül a 21. századi kihívásoknak megfelelő technikai eszközökkel, kiképzett állománnyal, valamint anyagi forrással kell rendelkezni.

A miniszter kitért arra is, hogy idén – a tervezettnél magasabb – 565 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodott a honvédelmi tárca. Az idei költségvetés lehetővé tette beszerzési eljárás elindítását, és a honvédség szakemberei további terveken is dolgoznak. Benkő Tibor ennek kapcsán azt mondta: Magyarország gazdasági helyzete megengedi, hogy valóban egy olyan honvédséget tudjanak építeni, ami garantálja Magyarország és a magyar emberek biztonságát.

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre többen veszik igénybe a személyi kedvezményt

    Egyre többen veszik igénybe a személyi kedvezményt

    Az erősödő adótudatosságnak és a bővülő kedvezményeknek köszönhetően a személyi kedvezményt igénybevevők száma is egyre jobban nő. Míg 2010-ben 69 ezren vették igénybe a bizonyos betegségek után járó úgynevezett személyi kedvezményt, addig 2018-ben már 258 ezren – tájékoztatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az MTI-t.

  • Egyre több migráns érkezik

    Egyre több migráns érkezik

    Egyre több migráns érkezik, akik folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy bejussanak Európába – mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő szombat este az M1 aktuális csatornán.