2019. június 26., szerda
János, Pál

Külföld

Börtönbüntetést követelnek a fukusimai erőművet üzemelteltető cég volt menedzserei ellen

Öt év szabadságvesztés kiszabását kérték japán ügyészek szerdán a 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokió Elektromos Művek (TEPCO) három egykori vezető menedzsere ellen, mert ez utóbbiak nem tudták megakadályozni a nukleáris szerencsétlenséget.

A tokiói kerületi bíróságon zajló eljárásban a törvényszék által kijelölt, ügyészként eljáró jogászok azzal érveltek, hogy a nukleáris katasztrófa elkerülhető lett volna, ha a TEPCO vezető illetékesei az akkoriban rendelkezésre álló információkat összegyűjtötték volna és a megfelelő óvintézkedéseket megtették volna egy esetleges szökőár következményeinek kivédésére. Az ügyészek szerint a korábbi tanúvallomásokból kitűnik, hogy a fukusimai atomlétesítmény vezetését már 2008-ban figyelmeztették egy 15,7 méter magas szökőár veszélyére. Ennek ellenére a cég nem tett óvintézkedéseket, mert a konszern vezetőségének fontosabb volt elkerülni az atomerőmű leállítását, mintsem, hogy a problémát megoldják.


A 78 éves Cunehisa Kacumata, a TEPCO akkori vezérigazgatója, valamint a 72 éves Icsiro Takekuro és a 68 éves Szakae Muto alelnökök ártatlannak vallották magukat, azt állítván, hogy a cunamit nem lehetett előre látni, s a katasztrófa akkor is bekövetkezett volna, ha történetesen bevezetik a biztonsági intézkedéseket.

A három vezetőt foglalkozás körében elkövetett – halált és sérülést okozó – gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. A vádirat szerint 44 ember haláláért felelősek, köztük olyan betegek elhunytáért, akiket egy kórházból kellett evakuálni az atomerőmű-katasztrófa miatt. Terhükre róják még tizenhárom ember sérülését, akik részben hidrogéngáz-robbanások miatt kaptak sebet a nukleáris létesítményben.


A védelem jövő márciusban tartandó meghallgatáson adhatja elő utoljára az érveit a 2016 óta zajló eljárásban.

A japán partok mentén 2011. március 11-én történt 9-es erősségű földrengést követő szökőár elárasztotta a fukusimai atomerőművet, tönkretette a hűtőrendszerét és a hat reaktor közül kettőben megindult a magolvadás, három reaktorépületet hidrogénrobbanások rongáltak meg. Több tízezer lakosnak kellett elhagynia az otthonát vagy földjét a sugárzásveszély miatt. A cunamiban több mint 18 ezer ember halt meg vagy tűnt el. Az 1986-os csernobili katasztrófa óta legsúlyosabb atomerőmű-baleset áldozatainak hivatalos számát azóta sem tették közzé.

Kapcsolódó Cikkek

  • Eltűnt egy férfi rendőri intézkedés közben

    Eltűnt egy férfi rendőri intézkedés közben

    Továbbra sem találják azt a férfit, aki három nappal ezelőtt feltételezhetően a Loire folyóba esett a nyugat-franciaországi Nantes-ban, amikor a rendőrség a Zene Ünnepe végén vitatott módon feloszlatta a bulizó fiatalokat.

  • A marsi légkör ingadozó metánszintje rejtély a tudósok számára

    A marsi légkör ingadozó metánszintje rejtély a tudósok számára

    A korábban mérteknél háromszor több metánt észlelt a múlt héten a Mars légkörében a NASA Curiosity nevű marsjárója, a hétvégén megismételt mérések azonban kimutatták, hogy jelentősen csökkent a metánszint, egymilliárd részecskéből kevesebb mint egy egység metán, ami szinte azonos a Curiosity által korábban rendszeresen észlelt háttérszintnél – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal hétfő este.