EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 20., szombat
Tivadar

Egyéb Kecskemét

Buda Ferenc kapta az idei Ratkó-díjat

Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, műfordító, a nemzet művésze kapta az idei Ratkó József-díjat. A Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány által adományozott elismerést november végén vette át a nyíregyházi megyei és városi könyvtárban.

A méltatás szerint a költő a „nemzeti identitást 1956-tól máig fenntartó és alakító, a történelem folyamatait, a magyar vidék sorsát érzékenyen értelmező s a magyarság költészeti hagyományait korszerűen magába építő lírai világ megalkotásáért” vehette át a Ratkó József szellemi és művészi teljesítménye emlékére alapított díjat Karádi Zsolttól, az alapítvány megbízott elnökétől és Seszták Oszkártól, a megyei közgyűlés elnökétől.


A Ratkó József-díjat 1993-ban alapította a Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány, az elismerést 1996-tól nem ítélte oda a kuratórium. Tíz évvel később civil kezdeményezők kérvényt nyújtottak be a megyei közgyűléshez a díj kiadásának támogatásáról, míg végül 2006 őszén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat megteremtette a Ratkó József-díj működésének anyagi feltételeit.

Kapcsolódó Cikkek