EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 17., szombat
Jácint

Sport

Budapest kényelmes otthona lesz a királynőnek

Sokat profitálhat Budapest – és az ország – a 2023-as szabadtéri atlétikai vb rendezéséből. Az esemény megfizethetetlen reklámot jelent, és a fővárosban kényelmes otthonra lelhet a sportok királynője.

Alighanem ki lehet tenni Budapestre a megtelt táblát a 2023-as vb idején. Mintegy félmillió éjszakát jelent ez a szállásadóknak, nyolcezer hivatalos vendéget várnak, és alighanem a többezres szurkolósereg már a verseny előtt idelátogat. Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa szerint az előkészületek is sok munkahelyet teremtenek, és bevételt hoznak majd a magyar kis- és középvállalkozásoknak.


A 2024-es budapesti olimpia füstbe ment terv maradt, de anélkül a Magyar Atlétikai Szövetség nem tudott volna kandidálni a rendezésre, hiszen az ötkarikás pályázatban már szerepelt a Rákóczi híd közelében építendő atlétikai pálya. Itt épül egy 40 ezres stadion (amelyet a vb után 15 ezresre bontanak vissza), egy bemelegítőpálya és egy komplett atlétikai centrum fedett pályával és dobóközponttal. A létesítményt 2022 nyaráig kell felhúzni.

– Épül egy stadion, egy bemelegítőpálya és egy komplett atlétikai centrum fedett pályával és dobóközponttal. Nem csak a vb-re épül persze ez a létesítmény, később más versenyt is lehet benne rendezni, plusz a világ bármely tájáról tudunk fogadni versenyzőket, csapatokat, akik itt szeretnének felkészülni. Ez a komplexum fenntarthatóságát is szolgálná – mondta Gyulai Miklós, a magyar szövetség elnöke a Promotions Mediának.Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Azt is elárulta, hogy közel egy évig győzködték a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget, hogy a magyar főváros alkalmas a rendezésre. Korábban Barcelona, Róma, Sevilla és Nairobi is a kalapban volt, de ők végül visszaléptek. Az biztos volt, hogy ázsiai vagy amerikai város – ha pályázott volna – nem lehetett volna házigazda, a 2019-es vb ugyanis Dohában, a 2021-es pedig az egyesült államokbeli Eugene-ben lesz. Az IAAF egy hónapja meghívta a magyar pályázati bizottságot, hogy a testület bemutassa vb-terveit, és sikerült meggyőzni a döntéshozókat.

Kapcsolódó Cikkek