EUR: 320,27 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Miskolc

Cseh Tamás-emlékest a MüHában

Január 9-én az év első Művészetek Háza-programja egy különleges Cseh Tamás-emlékest lesz. Népszerű színészek és neves zenészek álltak össze, hogy a tíz éve elhunyt művész életművéből összeállítsanak egy estére való dalcsokrot. A koncert 19 órakor kezdődik.

A legendás énekes-gitáros-dalszerző 1970-ben találkozott Bereményi Gézával, akivel egynapi ismeretség után elkezdtek dalokat szerezni. Első lemezük, amelyhez Másik János csatlakozott zeneszerzőnek, 1977-ben, Levél nővéremnek címmel jelent meg. 2008-ban adták ki Cseh Tamás utolsó, Fel nagy örömre című karácsonyi lemezét. Már életében is több elismerést kapott, 1992-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, 2001-ben Kossuth-díjat (Bereményi Gézával együtt), valamint több díszpolgári címet. Szobrát 2013. szeptember 6-án avatta fel a XI. kerületi önkormányzat Budapesten. A művész idén lett volna 75 éves.


Ismert színészek és énekesek emlékeznek a művészre
fotó: Lokál

2009. augusztus 7-én kellett elbúcsúznunk Magyarország XX. századi krónikásától, Cseh Tamástól. Számtalan emlékműsor született már azóta, más-más koncepcióval, előadókkal. A 2012-ben bemutatott Születtem Magyarországon című koncert méltó megemlékezés volt az ikonikus előadó életművére. Hrutka Róbert sajátos hangszerelésében, neves színművészek előadásában hangoztak el a Bereményi Géza, Másik János, Novák János és Cseh Tamás által megírt dalok.

Udvaros Dorottya is fellép az emlékkoncerten – fotó: Lokál

A mostani esten az alkotók a Cseh Tamás-életmű legfontosabb dalait szeretnék bemutatni a közönségnek, egy újragondolt műsorral és új fellépőkkel kiegészítve. A produkció zenei vezetője, a dalok hangszerelője továbbra is Hrutka Róbert. A legendás dalokat Für Anikó, Nagy-Kálózy Eszter, Udvaros Dorottya, Kálloy Molnár Péter, Nagy Dániel Viktor, Rudolf Péter és Szegezdi Róbert adja elő.


Ez a koncert ajánlható minden korosztálynak, de főleg azoknak, akik szerették és szeretik Cseh Tamást, azoknak, akik rajonganak Bereményi Géza egyszer húsba vágó, máskor „aha!” élményt nyújtó felemelő verseiért, írásaiért, és azoknak, akik most ismerkednek ezzel a mély értelmű zenei és szövegvilággal.
A zenekar tagjai: Hrutka Róbert – gitár, Dely Domonkos – ütőhangszerek, vokál, Fehérvári Attila – basszusgitár, Galambos Zoltán – billentyűs hangszerek, Kalmus Felicián – cselló, Markó Ádám – dobok.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.