EUR: 336,76 Ft
CHF: 314,20 Ft
2020. január 24., péntek
Timót

Belföld

Demeter Márta titkos információkat hozott nyilvánosságra

Hétfőn Péterfalvi Attila megerősítette, hogy Demeter Márta titkos információkat hozott nyilvánosságra.

Mint arról beszámoltunk, október 16-án Demeter Márta egy Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez beadott írásbeli kérdésében azt írta, iratbetekintése során kiderült, hogy a honvédség Airbus A319-esén kiképzőrepülés keretében utazott Orbán Viktor miniszterelnök lánya Páfoszról.


A Fidesz parlamenti frakciója ezután az ügyészséghez fordult Demeter Márta országgyűlési képviselő ügye miatt.

Most a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egy közleményben tudatta, hogy Péterfalvi Attila megerősítette, hogy Demeter Márta titkos információkat hozott nyilvánosságra.


Demeter Márta kérdései többek között a miniszterelnök kiskorú lányának nevét, valamint a Magyar Honvédség egyik szállító repülőgépének repülőútjára vonatkozó adatokat tartalmaztak.

„A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) az MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison a tárgybeli ügyben érintett és a képviselő asszony számára bemutatott iratok és adatok felhasználásával rekonstruálta, hogy az országgyűlési képviselő milyen tartalmú tájékoztatást kért és kapott a Magyar Honvédség által kezelt repülési és utasadatokról.

A Hatóság a helyszíni vizsgálat során meggyőződött egyrészt arról, hogy a képviselő asszony által kért dokumentumokban szereplő, illetve a kérdéseiben nyilvánosságra került adatok megismeréséhez való jogot az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény felhatalmazása alapján a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvény honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből korlátozza, másrészt arról, hogy az országgyűlési képviselő a törvényi előírásoknak megfelelő tájékoztatást kapott a számára bemutatott dokumentumok kezeléséről és azok “nem nyilvános” minőségéről.

A Demeter Márta által megtekintett honvédségi iratok alapján megállapítható volt, hogy azokban egy esetleges névazonosságon kívül semmilyen más olyan tény vagy körülmény nem szerepel, amiből arra lehetne következtetni, amire az országgyűlési képviselő a nyilvánosság előtt tényként hivatkozott, vagyis hogy a repülőgép egyik utasa a miniszterelnök kiskorú lánya lett volna.

Az ügyben bírósági eljárás van folyamatban, ezért a Hatóság a fenti, a közvélemény tájékoztatását szolgáló megállapításai nyilvánosságra hozatalán túl más intézkedést nem tesz” – áll a közleményben.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek