2019. október 21., hétfő
Orsolya

Sport

Döbbenetes adatok! – Egy órát sincs játékban a labda a topligákban

A számok makacs dolgok, és amióta a XX. század közepén rájöttek, hogy a futballban is mindent lehet mérni, a statisztikusok vérszemet kaptak. A legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy a topligákban manapság már egy órát sincs tényleges játék.

Időről időre felbukkannak olyan figurák a labdarúgás környékén, akik azt szeretnék elérni, hogy tisztaidő szerint mérjék a mérkőzések hosszát. Ennek az elképzelésnek megvannak az előnyei, hiszen így a videóbírózás sokkal könnyebben kivitelezhető lenne (lásd. kosárlabda, amerikai futball), viszont abban mindenki egyet ért, hogy 90 percen keresztül a legjobb fizikai állapotban lévő labdarúgók sem tudnának játszani. Nagy valószínűséggel egyébként hatalmas népfelháborodást váltana ki egy ehhez hasonló radikális szabálymódosítás, és jelenleg el sem tudunk képzelni olyan FIFA-elnököt, aki be merné ezt vállalni. Éppen ezért a statisztikusok kiszámolták, hogy ténylegesen mennyit van játékban a labda egy mérkőzés során.


A szakemberek az öt top liga meccseit vizsgálták meg, és megdöbbentő szám jött ki a végén, ugyanis egyetlen bajnokságban sem játszanak ténylegesbe 56 percnél (!) tovább. A számokból az derült ki, hogy a Bundesligában 55,7, a Serie A-ban 55,6, Premier League-ben 54,6, a Ligue One-ben 53,8, valamint a La Ligában átlagosan 53,5 percet van játékban a labda.

Ami a csapatokat illeti: a Manchester City játszik a legtöbbet, 39,1 percet, a második a Barcelona (37,02), a harmadik pedig a Real Madrid (35,19). Érdekesség, hogy a spanyol bajnokságban kiválóan szereplő Real Betis több valódi játékperccel (34,90) rendelkezik, mind a francia bajnoki címvédő Paris Saint-Germain (34,52).


Összehasonlításképpen 2010-ben még teljesen más képet mutattak a számok. Az Opta Sports statisztikusai szerint az európai topligákban átlagosan 60-65 percig volt játékban a labda. A pontos adatok szerint a Premier League-ben 62,39, a La Ligában 61,48, a Bundesligában 61,22, a Serie A-ban 65,19 percig. A legaktívabb csapat pedig a Manchester United volt 66,58 perccel.

Kapcsolódó Cikkek