2019. december 15., vasárnap
Valér

Egyéb Zalaegerszeg

Dőlnek az érmek a tájfutókhoz

Sikeres évet zárt a Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club, az egyesület munkájáról és a megújított szponzori szerződésről sajtótájékoztatón számoltak be az újságíróknak. Elhangzott az is, hogy ezután is kiemelten foglalkoznak majd az utánpótlás-neveléssel.

A tájékozódási futóklub jelenleg 116 tagot számlál, akik közül 87-en rendelkeznek versenyengedéllyel, és figyelemre méltó az a tény is, hogy közülük 62-en fiatalkorúak. A ZTC, azaz a Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Club a legnagyobb utánpótláscsoporttal rendelkező egyesület. Több csapata végzett bajnoki eredményekkel, sőt egyéniben is voltak pontszerzőik; többek között az ifjúsági fiúcsapat bronzérmet szerzett a csapatbajnokságon. Csak ebben az évben a tájfutók 9 bajnoki aranyérmet produkáltak. A Trió Egerszeg Kft. több mint 5 éve támogatja a ZTC-t, az elmúlt évek alatt a kapcsolat még erősebb lett, így egyértelmű volt a szerződés meghosszabbítása. A találkozón részt vett Balaicz Zoltán polgármester is, aki a futók lokálpatrióta elkötelezettségét méltatta, akik ezek után is több jövőbeni fejlesztésre számíthatnak. A polgármester szerint, ha visszatekintünk az elmúlt esztendőre, látható, hogy több jelentős versenyt is sikerült Zalaegerszegre hozniuk. A városban elindult túraútvonal-kialakítási koncepció mellett, a parkerdőben már lehetőség nyílik állandó pontos tájfutópályák teljesítésére. A tervek között szerepel az is, hogy 2020-ban rövid távú országos bajnokságot rendeznek városunkban, ahol 1200 sportolót fogadnak, akik a város több pontján, három futamban versenyeznek majd.


A tájfutók története 1992-ben kezdődött, szinte a nulláról. A Z. Dózsa SE megszűnésével az akkori zalaegerszegi tájfutók alakították meg a Zalaegerszegi Tájékozódási Futó Clubot. Az újrakezdést a néhány fős társaságnak másodszor kellett átélni az 1988-as ZTE „leépítés” után. A sportot kedvelő fiataloknak és a szüleiknek nem volt könnyű feladatuk, hiszen klubvezetéssel korában nem foglalkoztak. Az edzői tevékenységet Fehér Ferenc vállalta el. A versenyszezon ettől függetlenül „dübörgött” és a zalaegerszegiek elsősorban kupaversenyeken elért eredményeikkel gyorsan megismertették a zalai sportrajongókat a ZTC nevével. Számos dobogós eredmény mellett az akkoriban nagy mezőnyű bajnokságokon is jól szerepeltek a fiatalok, sőt, az egyesületben már akkor is több tehetség bontogatta szárnyait, például Sárecz Lajos, aki már abban az évben serdülőként aranyjelvényes minősítést ért el, de mellette a ranglistán Sárecz Éva is előkelő helyen szerepelt. Népszerűsítési versenyeiken már az első évben, a tavaszi Erdei futóversenyen közel 200-an álltak rajthoz. Sikeres tagtoborzóknak köszönhetően egyre több tehetséges fiatal választotta a tájfutást. Az elsőéves jó teljesítményt követően Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatásra érdemesnek találta a klubot, a sikerszéria pedig az óta jócskán beindult.

Az év utolsó országos rangsorversenyén is dobogón végeztek a ZTC-sek. Fiatalok és idősebbek csoportképe

Az idei csapatbajnokság érmesei, köztük szenior női és ifjúsági csapatok

 

Sárecz Éva idén 4 egyéni bajnoki címet szerzett a szenior női 35-ös korcsoportban

Idén is hosszabbított a főszponzor a Trió Egerszeg Kft.

Idén is hosszabbított a főszponzor a Trió Egerszeg Kft.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.