EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 17., szombat
Jácint

Külföld

Drogkereskedelemmel vádolt kanadai áll bíróság elé Kínában

Kábítószer-kereskedelemmel vádolt kanadai férfi fellebbviteli tárgyalása kezdődik szombaton az északkelet-kínai Liaoning tartományban – jelentette egy, a helyi hatóságoktól függő honlap.

A perre a két ország között a Huawei kínai cég egyik vezetőjének kanadai őrizetbe vétele miatt kitört feszültség közepette kerül sor.


A liaoningi népfőbíróság közleménye szerint a Robert Llyod Schellenberg néven azonosított, drogkereskedelemmel vádolt férfi pere szombaton kezdődik Talienben. A közlemény nem tért ki a vádlott további adataira, sem az állampolgárságára, sem a konkrét vádpontokra.

A liaoningi televízió és rádió által működtetett runsky.com honlap szerint a férfi kanadai állampolgár.

A Runsky.comra hivatkozó Global Times című angol nyelvű kínai állami napilap emlékeztet, hogy a büntetőtörvénykönyv szerint legalább egy kiló ópium, ötven gramm heroin, metilanilin vagy más nagy mennyiségű kábítószer csempészése, szállítása vagy előállítása 15 évi börtönnel, életfogytiglani elzárással vagy halálbüntetéssel sújtható.

A lap emlékeztet, hogy 2009 decemberében Kína négy kilónyi heroin miatt kivégezte Akmal Shaikh brit drogdílert.

A Global Times megemlíti a szintén kanadai Michael Spavor és Michael Kovrig esetét is, akiket december 10-én vettek őrizetbe az ország “nemzetbiztonságát fenyegető” cselekmények vádjával.

A két férfi őrizetbe vételét nyugati megfigyelők többsége megtorlásnak tekinti, amiért december elején Vancouverben az amerikai igazságszolgáltatás kérésére őrizetbe vették Meng Wang-csut, a kínai Huawei távközlési óriáscég pénzügyi igazgatóját. Meng asszonyt Washington csalásban való bűnrészességgel gyanúsítja, amivel Irán ellen elrendelt amerikai szankciókat kerültek meg. Menget azóta feltételesen szabadlábra helyezték.

Kapcsolódó Cikkek