2019. október 18., péntek
Lukács

Belföld

Egy 36 évvel ezelőtti ausztrál gyilkosságra derült fény egy podcast nyomán

Egy ausztrál hírportál népszerű nyomozós podcastja segített felderíteni egy 36 éve elkövetett gyilkosságot: a hatóságok már le is tartóztatták az elkövetőt, a feleségét megölő férjet.

A 70 éves Chris Dawsont otthonában, a queenslandi Gold Coaston fekvő Coolumban vették őrizetbe szerdán reggel Lynette Joy Dawson meggyilkolásának vádjával. A nő 1982. január 9-én tűnt el, és azóta nem derült ki, hogy mi történt vele.


Az üggyel a közelmúltban a The Australian híroldal The Teacher’s Pet című podcastja foglalkozott, amelyben újságírók folytattak nyomozást, és azt is vizsgálták, a rendőrségnek miért nem sikerült megoldania az esetet.

A rendőrségi közlemény szerint Chris Dawsont csütörtökön repülővel szállították Sydneybe. A férfit két szemtanú friss vallomása alapján tartóztatták le, ezen felül további bizonyítékok segítettek a rejtély megoldásában.


Mick Fuller, au új-dél-walesi rendőrség felügyelője megköszönte a médiának és a lakosságnak, hogy segítettek kinyomozni az esetet. A podcast nyomán két újabb tanú jelentkezett.

Scott Cook, az emberölési osztály vezetője szerint a két tanú vallomása “ugyan nem volt kulcsfontosságú, de alátámasztották az addigi bizonyítékokat”.

Lynette Dawson 33 éves volt, amikor eltűnt otthonról. A párnak két kislánya született.

Megoldatlan ügyet a brit The Guardian beszámolója szerint a rendőrség 2015-ben vette elő újra. A nyomok után kutatva idén szeptemberben felásták a házaspár házának környékét Sydney külvárosában, Bayview-ban, de semmi érdemleges bizonyítékot, emberi maradványt nem találtak.

Chris Dawson korábbi profi rögbijátékos és gimnáziumi tanár régóta az első számú gyanúsítottja az ügynek, de sohasem ismerte el, hogy bármi része lett volna felesége eltűnésében.

A nő holttestét nem találták meg, de a rendőrség szerint a nyomozás során sikerült egyértelműen bizonyítani Dawson bűnösségét.

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  Sok sikert és eredményt ért el a magyar nemzetpolitika a határon túli nemzetrészekkel együttműködve az elmúlt években – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol előadást tartott a Pro Civis társulás által idén már kilencedik éve megrendezett Önkormányzati Szabadegyetemen.

 • Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Meghalt egy motoros, amikor összeütközött egy autóval az az M5-ös autópályán Csengele közelében pénteken délután, a sztráda Röszke felé vezető oldalát lezárták – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták pénteken azt az 1,2 milliárd forintos beruházással megépült 13 kilométeres kerékpárutat, amely Kecskéden és Környén át összeköti Oroszlányt és Tatabányát, valamint lehetőséget teremt a majki kamalduli kolostor elérésére is.