EUR: 323,17 Ft
CHF: 287,16 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Egy 36 évvel ezelőtti ausztrál gyilkosságra derült fény egy podcast nyomán

Egy ausztrál hírportál népszerű nyomozós podcastja segített felderíteni egy 36 éve elkövetett gyilkosságot: a hatóságok már le is tartóztatták az elkövetőt, a feleségét megölő férjet.

A 70 éves Chris Dawsont otthonában, a queenslandi Gold Coaston fekvő Coolumban vették őrizetbe szerdán reggel Lynette Joy Dawson meggyilkolásának vádjával. A nő 1982. január 9-én tűnt el, és azóta nem derült ki, hogy mi történt vele.


Az üggyel a közelmúltban a The Australian híroldal The Teacher’s Pet című podcastja foglalkozott, amelyben újságírók folytattak nyomozást, és azt is vizsgálták, a rendőrségnek miért nem sikerült megoldania az esetet.

A rendőrségi közlemény szerint Chris Dawsont csütörtökön repülővel szállították Sydneybe. A férfit két szemtanú friss vallomása alapján tartóztatták le, ezen felül további bizonyítékok segítettek a rejtély megoldásában.


Mick Fuller, au új-dél-walesi rendőrség felügyelője megköszönte a médiának és a lakosságnak, hogy segítettek kinyomozni az esetet. A podcast nyomán két újabb tanú jelentkezett.

Scott Cook, az emberölési osztály vezetője szerint a két tanú vallomása “ugyan nem volt kulcsfontosságú, de alátámasztották az addigi bizonyítékokat”.

Lynette Dawson 33 éves volt, amikor eltűnt otthonról. A párnak két kislánya született.

Megoldatlan ügyet a brit The Guardian beszámolója szerint a rendőrség 2015-ben vette elő újra. A nyomok után kutatva idén szeptemberben felásták a házaspár házának környékét Sydney külvárosában, Bayview-ban, de semmi érdemleges bizonyítékot, emberi maradványt nem találtak.

Chris Dawson korábbi profi rögbijátékos és gimnáziumi tanár régóta az első számú gyanúsítottja az ügynek, de sohasem ismerte el, hogy bármi része lett volna felesége eltűnésében.

A nő holttestét nem találták meg, de a rendőrség szerint a nyomozás során sikerült egyértelműen bizonyítani Dawson bűnösségét.

Kapcsolódó Cikkek

  • Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

    Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

    Spanyolország fontos partnere Magyarországnak, hiszen mindkét állam tagja ugyanannak a politikai, illetve védelmi szövetségnek: az Európai Uniónak (EU), valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón, miután hivatalában fogadta Josep Borrellt, Spanyolország külügy-, európai uniós és együttműködési miniszterét.

  • 30 ezer fiatalnak térítették már vissza a nyelvvizsgadíját

    30 ezer fiatalnak térítették már vissza a nyelvvizsgadíját

    A Családok évében 30 ezer fiatalnak térítették már vissza a nyelvvizsgadíját, továbbá 10 ezer fiatal kaphatta vissza a sikeres KRESZ-tanfolyam és vizsga díját a meghatározott összegig – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.