EUR: 317,32 Ft
CHF: 279,94 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Ózd

Egyedi értékeket őriznek

A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonaláig: természetvédelmi és természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

Az ANPI az elmúlt évben 10 pályázati projekt megvalósításán dolgozott, a fejlesztések összértéke több mint négymilliárd forint. A Széchenyi 2020 Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2016–2020 között megvalósuló hét projekt a kizárólag a területen található értékes, védett természeti értékek megőrzését és helyreállítását, az őshonos, védett növény- és állatfajok védelmét szolgálja. A siker érdekében az igazgatóság eszközparkfejlesztést hajt végre.


A zempléni tájegységben 1300 hektár rét, legelő, erdő és vizes élőhelyek kezelését és fejlesztését, különösen az idegenhonos inváziós fajok visszaszorítását végzik el. Több mint 30 éve vállalták fel a hucul lovak tartását, a jósvafői ménes mára több mint 200 egyedből áll. A lovakhoz kapcsolódó fejlesztés magában foglalja a karámok, esőbeállók, a tenyésztéshez, takarmánytároláshoz szükséges kiszolgálólétesítmények kialakítását.

A hucul ménes élőhelyén is végeznek fejlesztéseket

A barlangok, bányák rehabilitációja is kiemelt fejlesztési terület. A barlangi beavatkozások 12 helyszínt érintenek, eltávolítják a barlangidegen, illetve elöregedett műtárgyakat és balesetveszélyes omladékokat. A denevérvédelmi projekt a nemzeti park területén élő denevérkolóniák megőrzését, a szálláshelyükként szolgáló legfontosabb épületek, üregek megóvását célozta.


Az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében a BNPI további három projektet valósít meg a szlovákiai partnerekkel. A Bodrog Tokaj és a szlovákiai Abara közötti szakaszán a természeti és helyi értékekre épülő turisztikai vonzerők növelésére vízi, kerékpáros, lovas túraútvonalak, bemutatóhelyek épülnek ki. A gyógyturisztikai fejlesztés a Baradla–Domica-barlangrendszer három barlangjának mikroklímájára irányul. Célja a gyógybarlanggá történő minősítéshez szükséges vizsgálatok elvégzése, a terápiás fogadóhelyiségek kialakítása.

A Baradla barlangban denevérvédelmi programot hajtanak végre

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.