2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Ózd

Egyedi értékeket őriznek

A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonaláig: természetvédelmi és természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

Az ANPI az elmúlt évben 10 pályázati projekt megvalósításán dolgozott, a fejlesztések összértéke több mint négymilliárd forint. A Széchenyi 2020 Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program keretében 2016–2020 között megvalósuló hét projekt a kizárólag a területen található értékes, védett természeti értékek megőrzését és helyreállítását, az őshonos, védett növény- és állatfajok védelmét szolgálja. A siker érdekében az igazgatóság eszközparkfejlesztést hajt végre.


A zempléni tájegységben 1300 hektár rét, legelő, erdő és vizes élőhelyek kezelését és fejlesztését, különösen az idegenhonos inváziós fajok visszaszorítását végzik el. Több mint 30 éve vállalták fel a hucul lovak tartását, a jósvafői ménes mára több mint 200 egyedből áll. A lovakhoz kapcsolódó fejlesztés magában foglalja a karámok, esőbeállók, a tenyésztéshez, takarmánytároláshoz szükséges kiszolgálólétesítmények kialakítását.

A hucul ménes élőhelyén is végeznek fejlesztéseket

A barlangok, bányák rehabilitációja is kiemelt fejlesztési terület. A barlangi beavatkozások 12 helyszínt érintenek, eltávolítják a barlangidegen, illetve elöregedett műtárgyakat és balesetveszélyes omladékokat. A denevérvédelmi projekt a nemzeti park területén élő denevérkolóniák megőrzését, a szálláshelyükként szolgáló legfontosabb épületek, üregek megóvását célozta.


Az Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program keretében a BNPI további három projektet valósít meg a szlovákiai partnerekkel. A Bodrog Tokaj és a szlovákiai Abara közötti szakaszán a természeti és helyi értékekre épülő turisztikai vonzerők növelésére vízi, kerékpáros, lovas túraútvonalak, bemutatóhelyek épülnek ki. A gyógyturisztikai fejlesztés a Baradla–Domica-barlangrendszer három barlangjának mikroklímájára irányul. Célja a gyógybarlanggá történő minősítéshez szükséges vizsgálatok elvégzése, a terápiás fogadóhelyiségek kialakítása.

A Baradla barlangban denevérvédelmi programot hajtanak végre

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.