EUR: 336,19 Ft
CHF: 313,02 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Egyéb Pécs

Egyedülálló ez a vetélkedő

A Bányamanó vetélkedőn olyan kisiskolások mérik össze tudásukat, akiknek családja érintett a bányászok hagyományainak továbbörökítésében. A vetélkedőn találkozhatnak olyanokkal is, akik egykoron a mélyben dolgoztak. Idén több mint félszázan, köztük lányok jelentkeztek a megmérettetésre.

A meszesi általános iskolában évtizedek óta megrendezik ezt a vetélkedőt, amely az országban egyedülálló. – Ez is mutatja, hogy a bányászati munkakultúra, a hagyomány nagyon élénken él a pécsiekben, és a mindennapok része – jelentette ki Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, a verseny fővédnöke.


Gyakorlati feladatokat is teljesíteniük kellett a gyerekeknek

– Nagyon nagy tisztelettel tekintek a bányászokra, azokra, akik elhunytak, és azokra is, akik évtizedeken keresztül leszálltak a mélybe, hogy a magyar háztartásoknak legyen energiaforrásuk, akkor ez volt az egyetlen energiaforrás – mondta.

Őri László, Pécs alpolgármestere hozzátette: Pécs és a bányászat összefonódott az elmúlt évtizedekben, és Vándori András, a Bányász Hagyományőrző Klub vezetője olyan mozgalmat indított el, amelynek segítségével a kicsik a hagyományokkal is megismerkedhetnek.

A Bányamanó vetélkedőn több mint félszáz gyermek vett részt, köztük lányok is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Jól debütált a kanadai!

  Jól debütált a kanadai!

  Új vezetőedzővel feszültek neki a Brassó csapatának a Dunaújvárosi Acélbikák, és úgy tűnik, bevált a váltás: 7-5-re nyertek a hazaiak.