EUR: 320,27 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Pécs

Egyedülálló ez a vetélkedő

A Bányamanó vetélkedőn olyan kisiskolások mérik össze tudásukat, akiknek családja érintett a bányászok hagyományainak továbbörökítésében. A vetélkedőn találkozhatnak olyanokkal is, akik egykoron a mélyben dolgoztak. Idén több mint félszázan, köztük lányok jelentkeztek a megmérettetésre.

A meszesi általános iskolában évtizedek óta megrendezik ezt a vetélkedőt, amely az országban egyedülálló. – Ez is mutatja, hogy a bányászati munkakultúra, a hagyomány nagyon élénken él a pécsiekben, és a mindennapok része – jelentette ki Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő, a verseny fővédnöke.


Gyakorlati feladatokat is teljesíteniük kellett a gyerekeknek

– Nagyon nagy tisztelettel tekintek a bányászokra, azokra, akik elhunytak, és azokra is, akik évtizedeken keresztül leszálltak a mélybe, hogy a magyar háztartásoknak legyen energiaforrásuk, akkor ez volt az egyetlen energiaforrás – mondta.

Őri László, Pécs alpolgármestere hozzátette: Pécs és a bányászat összefonódott az elmúlt évtizedekben, és Vándori András, a Bányász Hagyományőrző Klub vezetője olyan mozgalmat indított el, amelynek segítségével a kicsik a hagyományokkal is megismerkedhetnek.

A Bányamanó vetélkedőn több mint félszáz gyermek vett részt, köztük lányok is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.