EUR: 323,70 Ft
CHF: 292,26 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Belföld

Elcsendesülés

Végre megint elérkezett. Egy évet várunk rá esztendőről esztendőre (de jó lenne naponta megélni…), és most itt van. A kincs, a vissza-visszatérő gyermekkorunk, az izgalom, a leskelődés. Kiskobakkal anno reméltünk, és kíváncsiskodtunk, hogy vajon eljutott-e a Jézuskához a kívánalom, esetleg érkezik-e valamilyen „improvizatív” ajándék.

, Image: 161720218, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Ma, apaként, már a gyermekek kíváncsisága tölt el kíváncsisággal. Meg persze a sajátom: vajon eltaláltuk-e a leghőbb vágyakat? Vajon értékelik-e azt, amit értékelendőnek tartunk? Vajon, vajon, vajon?…


Megannyi kérdés, amely még így írás közben is melengeti az ember lelkét.

És érdekes: miközben vásárolom az ajándékokat, magam is elcsendesedek. Valahogy nem kapkodok, nem sürget az idő, hagyom, hogy teljenek a percek, válogatok, méricskélek, elbizonytalanodok, hogy aztán maximálisan biztos legyek.

És közben ki-kisandítva zárt belső világomból, értetlenkedve nézem az önmagukat és egymást is őrületbe kergető fogyasztókat. Az ideg- és elmebajt. Egymást tapossák agyon a hatezer egyforma divatcikk valamelyikéért, mint 1975-ben az utolsó szem narancsért.

Az arcokon sehol sem látni az adventi várakozást, a befelé fordulást, az elcsendesülést. Csak a nyomulás van.

Pedig ez másról szól.

A csendről, az angyalkáról, a csilingelő csengőcskéről, a gyertya- és fenyőillatról.

Legkevésbé a jótállási jegyekről és az áfás számlákról.

Talán még megérem, hogy így lesz.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

  Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

  A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó – mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.

 • Szijjártó: Észak-Macedónia uniós integrációja európai érdek

  Szijjártó: Észak-Macedónia uniós integrációja európai érdek

  Egész Európa érdeke, hogy Észak-Macedónia és a térség többi országa mihamarabb az Európai Unió tagjává váljon – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szkopjéban, a Bujar Oszmani észak-macedón miniszterelnök-helyettessel közös sajtótájékoztatóján.

 • A Suzuki már harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat

  A Suzuki már harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat

  A Magyar Suzuki Zrt. immár harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat. A vállalat magabiztos 14,12 százalékos részesedéssel vezeti a hazai autópiacot. 19 292 új Suzuki személyautót regisztráltak tavaly Magyarországon, 27%-kal többet, mint az azt megelőző évben, 58 százalék – 11 127 db – az Esztergomban gyártott közönségkedvenc Vitara volt.