EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Külföld

Életét vesztette a strasbourgi lövöldözés egyik súlyos sebesültje

A kórházban életét vesztette a strasbourgi lövöldözés egyik sebesültje vasárnap, ő az ötödik ember, aki meghalt a Chérif Chekatt által kedd este elkövetett támadásban – közölte a párizsi ügyészség.

Az elhunyt, a 36 éves lengyel állampolgár, Barto Pedro Orent-Niedzielski Strasbourgban élt.


A karácsonyi vásárban elkövetett merényletnek több sebesültje van, néhányuk állapota súlyos.

A hét folyamán összesen hét embert vettek őrizetbe a támadással összefüggésben. Terhelő bizonyíték híján egy ember kivételével mindegyiküket elengedték. Az ügyészség folytatja a nyomozást, hogy azonosíthassa Chekatt esetleges segítőit.


Chérif Chekatt hosszú bűnlajstrommal rendelkezett: Franciaországban, Németországban és Svájcban összesen 27 alkalommal ítélték el valamilyen bűnügyben. Feltételezések szerint a merénylő a börtönben radikalizálódott. Chekattot Strasbourg Neudorf negyedében lőtték le a járőröző rendőrök csütörtök este.

Az Iszlám Állam azt állította, hogy Chekatt a dzsihadista szervezet “katonája” volt, a francia hatóságok azonban megkérdőjelezték ezt. A támadó apja, Abdelkrim Chekatt a France 2 francia közszolgálati televíziócsatornának szombat este azt mondta, hogy fia az Iszlám Állam tanait követte, és azt vallotta: a dzsihadisták igaz ügyért küzdenek.

Vasárnap százak emlékeztek meg a lövöldözés áldozatairól Strasbourgban.

Az áldozatokra emlékeztek a Kléber téren

A merényletben öten haltak meg. Az ötödik halálos áldozat, egy lengyel férfi vasárnap halt bele sérüléseibe. A halottak között van thaiföldi turista és olasz újságíró is, aki az Európai Parlamentről tudósított.

Az egyórás megemlékezés tapssal ért véget, majd a tömeg elénekelte a francia himnuszt.

“Az, hogy szombaton rengetegen látogattak ki a karácsonyi vásárba, arról tanúskodik, hogy elkötelezettek vagyunk azok mellett az értékek mellett, amelyek együttélésünk alapjai, és amelyek mellett kiállunk mindenkivel szemben, aki szembeszáll velük” – hangoztatta a rendezvényen Roland Ries, a város polgármestere.

Magát a lövöldözőt több napos hajtóvadászat után csütörtökön lőtték agyon a rendőrök. A támadást jelenleg is vizsgálják. Az előállított hét emberből viszont már csak egy van rendőri őrizetben. Szüleit és két testvérét kihallhatták és elengedték, és vasárnap két másik embert is szabadon engedtek, mert a hatóságok nem találtak rájuk nézve terhelő bizonyítékot.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek