EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Külföld

Elfogadták Soros migránspaktumát

Nem sokat teketóriázott az ENSZ: már a kétnapos marokkói közgyűlés első napján elfogadták Soros György migrációs paktumát. A bevándorláspárti erők nem nyugszanak, ugyanis jelenleg két hasonló tematikájú paktum is fut az ENSZ-ben, mindkettő célja a bevándorlás elősegítése.

Az ember csak kapkodja a fejét, hiszen több, a migrációt támogató javaslat is fekszik ENSZ asztalán. Először is létezik egy „migrációs csomag”, ennek elfogadásáról tegnap döntött az ENSZ 150 tagállama. A Soros György által tollba mondott paktumot eddig az Egyesült Államok és Magyarország mellett több ország – Lengyelország, Csehország, Ausztrália, Ausztria, Szlovákia, Bulgária, Svájc, Izrael, Olaszország – is elutasította már.
António Guterres ENSZ-főtitkár úgy véli, a most jóváhagyott migrációs csomagról számos negatív tévhit terjedt el.
Az Origo szerint viszont az ellenzők azzal érvelnek, hogy a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, pozitívan tünteti fel a migrációt, valamint nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között. Emellett a paktum szerint nem szabad megkülönböztetni egy ország adófizető polgárait és a migránsokat a számukra nyújtott állami szolgáltatások tekintetében. 

Az ENSZ-tagállamok között nagy arányban találhatóak a migrációs szempontból “küldő” országok (Fotó: MTI/EPA/SOS Méditerranée/Kenny Karpov)

A fenti „migrációs csomag” mellett az ENSZ előtt van egy „menekültügyi csomag” is. Menczer Tamás külügyi államtitkár szerint a két paktum közös pontja, hogy mindkettő célja a migránsok behozatala, ezért Magyarország mindkettőt elutasítja.

– Azokat a bevándorlókat, akiket az ENSZ nem tud behozni a „migrációs csomaggal”, most a „menekültügyi csomaggal” kívánja Európába telepíteni – mondta a politikus az Echo TV-nek. Hozzátette: az ENSZ nem megállítani, sokkal inkább megszervezni igyekszik a migrációt, jól mutatja ezt például a migránskártyák balkáni útvonalon való jelenléte. Szerinte a veszély nem múlt el, jelen pillanatban is 30-35 millió potenciális migráns indulhat meg Európa felé.

MTI Fotó: Kovács Attila

Az ENSZ közgyűlése december 17-én és két nappal később szavaz a két Soros-paktumról, amelyeket Magyarország elutasít. Eközben Brüsszelben migránsvízum elfogadásán ügyködnek.

A Migrációkutató Intézet szerint 2050-re 500 millió fővel nőhet a migrációt „kibocsátó” országok népessége.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek