EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Belföld

Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

Az Alapjogokért Központ igazgatójának hétfői kommentárja szerint az Országgyűlés épületében “botrányt okozó” ellenzéki képviselők az “MTVA-székházban tanúsított vélhetően jogellenes magatartásukkal” visszaélhettek pozíciójukkal.

Szánthó Miklós elemzése szerint az ellenzéki képviselők azt a rendzavaró stílust “csatornázták be” az épületbe, melynek erőszakos utcai formáját az elmúlt napokban maguk is gerjesztették. Szerinte a “kiscsoportos” tüntetők és “az őket tüzelő ellenzéki politikusok” a valóságtól elrugaszkodott “véleménybuborékban” élnek, mert valójában egy “szűk, marginális csoport agresszív, a balliberális média által látványosnak beállított akciójáról van szó”.


/Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az igazgató szerint az országgyűlési képviselői státusz senkit “sem jogosít fel bűncselekmények elkövetésére”, sőt, a képviselői mandátum elengedhetetlen feltétele a törvények betartására és betartatására vonatkozó eskü letétele. Hozzátette: az országgyűlési képviselők megbízatásuk teljesítésével összefüggésben valóban beléphetnek közintézmények területére, a köztelevízió műsorának befolyásolása, akadályozása “semmiképpen sem tartozik ebbe a kategóriába”. Azok a képviselők, akik eleve azzal a szándékkal mentek be az MTVA épületébe, hogy “petíciójukat beolvastassák”, ezzel pedig az adást megzavarják, “nem jogszerűen jártak el, hanem visszaélhettek pozíciójukkal”, ami “felvetheti a hivatali visszaélés”, valamint a közérdekű üzem megzavarásának gyanúját.

/Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

MTVA-vezérigazgató: Az országgyűlési képviselők visszaéltek hatalmukkal


Nyilatkozatban reagált az MTVA vezérigazgatója a köztelevízió székházában történtekre, amelynek során ellenzéki politikusok megpróbálták zavarni az adást és a televízió munkatársait.

Ellenzéki országgyűlési képviselők képviselői jogukra hivatkozva egy tüntetés után, késő este bejutottak az MTVA székházába – idézte fel a vasárnap este történteket Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója. A székházban a biztonsági vezető a képviselőknek elmondta, hogy a képviselői jog nem egyenlő azzal, hogy a kollégákat zavarják a munkában, tette hozzá.

Ennek ellenére – folytatta – az országgyűlési képviselők „szerintünk visszaéltek a hatalmukkal, hiszen nem csak bejöttek, hanem zavarták, zaklatták a kollégákat és megpróbáltak olyan védett helyiségekbe is bemenni, ahova egyébként a szabályzat alapján tilos.”

Az MTVA vezérigazgatója hangsúlyozta: a képviselők megpróbálták zavarni az adást, erőszakkal próbáltak a stúdiókba is bejutni, „ekkor intézkedtek a kollégáink.”

Papp Dániel úgy véli, hogy főként az országgyűlési képviselők azok, akiknek a törvényeket be kellene tartaniuk, „hiszen itt is törvénytisztelő állampolgárok dolgoznak, családapák, családanyák, akik nyilván nem szeretnének zaklatások közepette nyilatkozni, nem szeretik, ha valaki hamis tűzriadót indít el, vagy ha kiadják a mobiltelefonszámukat.”

„Ezt az egész akciót a leghatározottabban, az MTVA nevében visszautasítom” – jelentette ki a vezérigazgató.

Az MTVA és a biztonsági szolgálat vezetője feljelentést tesz

Feljelentést tesz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), valamint a Kunigunda utcai épületet védő biztonsági szolgálat, mert az épületben szolgálatot teljesítő biztonsági őrök egyike megsérült.

Az MTVA hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság mindenben biztosította azokat a jogokat, amelyek az országgyűlési és európai parlamenti képviselőket megilleti, ők azonban meg akarták szakítani a közmédia adásait, át akarták venni a stúdiók feletti irányítást. Ennek a célnak az elérése érdekében erőszakot alkalmaztak, intézkedésre kényszerítették az épület védelmét ellátó biztonsági szolgálatot – írták.

A közlemény szerint mivel magatartásuk ellentétes volt a közmédia belső rendjével, ezért az épületben tartózkodásukat az MTVA jogszerűtlennek minősítette és birtokvédelmet kért. Az épületben szolgálatot teljesítő biztonsági őrök egyike megsérült, ezért mind az MTVA, mind pedig a biztonsági szolgálat vezetője feljelentést tesz – jelezték.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek