2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Debrecen

Épül az új strand

Igazi turisztikai attrakció készül a Nagyerdőn – mondta Papp László polgármester, majd hozzátette: a strand építése Debrecen gazdaságára is nagy hatással lesz. Nemrég újabb mérföldkőhöz ért a strandfejlesztés, lerakták a fürdő alapkövét. Az új nagyerdei strand 8,5 milliárd forintból készül el, a tervek szerint a beruházást 2019 őszére fejezik be. Egy időkapszulát is elhelyeztek, arra került az alapkő.

Komplex fejlesztési program zajlik a városban, az Új Főnix Terv mérföldköve a strandfejlesztés, ami a város jövője szempontjából is fontos, és a Nagyerdő fejlesztésének átfogó programjába illeszkedik. Minden tekintetben újszerű létesítmény jön létre, értéke, hogy bővelkedik zöldterületekben, nemcsak horizontálisan, hanem vertikálisan is terjeszkedik, 12 méter magas épületet hoznak létre, napozóterasszal, medencékkel, gyermekvilággal, újjáépített hullámmedencével. A polgármester emlékeztetett: a nagyerdei helyszín közel 200 éve a fürdőt jelenti a helyiek számára, a debreceniek ragaszkodnak hagyományaikhoz, amelyek időről időre megújulnak.


A Modern Városok Program jó bizonyítéka annak, hogy a kormány rábízza az önkormányzatokra, hogy milyen jövőt képzelnek el. Debrecen ebből a szempontból is biztos alapot jelent: jövő év végére, 12 hónapos kivitelezés után készül el a strand – értékelt Papp László.

Jövő év végére, 12 hónapos kivitelezés után készül el a strand

Kósa Lajos elmondta, nincs már műkőasztal, az alumíniumtálcás kiszolgálóegység a múlté, az ipari értéket képviselő hullámmedence emlék, a kabinsor is csak régi fotókon látható, mi több, a debreceni népesség negyede nem is tudja, mik is voltak ezek.


A város eldöntötte, hogy a modern innovációt előállító gyáraknak, a tudásnak, az oktatásnak lesz az egyik magyarországi fellegvára. Amikor olyan dolgot csinál, mint egy strandfürdő, akkor is azt figyeli, hogyan lehetne ez az ország leginnovatívabb fürdője. Amikor valaki idejön, azt látja, hogy Debrecen tud valamit: egységesen gondolkodik a jövőről, és arculatában is efelé veszi az irányt – mondta Kósa Lajos, majd hozzátette: figyelnek arra is, hogy a régióban a fejlesztések erősítsék egymást, a kormány pedig nagyon figyel arra, hogy ne adjon két egyforma beruházásra támogatást. Ezért lesz a debreceni fürdő más, mint a nyíregyházi vagy a hajdúszoboszlói.

Minden nagyerdei fejlesztésnél meg kell győzni a debrecenieket arról, hogy a munkálatokkal járó természeti változás előrevisz, hozzáad a meglévő értékekhez – fogalmazott Kósa Lajos.

Gyopáros Alpár, Kósa Lajos, Fazekas Lajos és Papp László az alapkőletételen

 

Gyopáros Alpár kormánybiztos szerint a lakói akkor lehetnek büszkék a városukra, ha annak van izgalmas jelene és perspektivikus jövője. Debrecenben egyszerre érezni a múltat, a jelent és a jövőt is. – Olyan város Debrecen, ami határon túlról és innen is központi jelentőséggel bír, olyan jövőt vetít előre, amire akár Európa is alapozhat. Debrecen az ország szellemi innovációs központja, ahol  felfedezik és értékelik a tehetséget. Erős gazdaságra sikeres sportéletet, városi jólétet, büszke lokálpatriotizmust lehet építeni – mondta a kormánybiztos.

Kapcsolódó Cikkek