EUR: 335,76 Ft
CHF: 313,61 Ft
2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Külföld

Erős földrengés rázta meg Alaszkát

Erős, az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 7-es erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint péntek reggel az alaszkai Anchorage városának térségét, a hatóságok cunami-riasztást adtak ki Alaszka déli partvidékére, de kevéssel ezután visszavonták a figyelmeztetést.

A szökőárriasztás miatt az alaszkai partvidék előtt fekvő, Anchoragetől 400 kilométerre délre található Kodiak-sziget mintegy 6000 lakosát a rendőrség felszólította, hogy húzódjon magasabban fekvő területekre.
A földrengés fészke 43 kilométeres mélységben, 12 kilométerre északra volt Alaszka legnagyobb városától. A városban szemtanúk beszámolói szerint az épületek megremegtek, a lámpaoszlopok és a fák erősen meginogtak a földmozgás hatására. Sok épületkár keletkezett, utak gyűrődtek fel. Az emberek az asztalok alá bújva, vagy a szabadban kerestek menedéket.


A rendőrség közlése szerint jelentős károk keletkeztek a város infrastrukturájában.
“Sok ház és épület megrongálódott. Számos utat és hidat le kellett zárni” – áll a rendvédelmi szervek közleményében. Egyelőre nincsenek információk sérültekről, vagy halottakról.

/Fotó:  MTI/AP/Dan Joling

Alaszkában évente 40 ezer földrengést regisztrálnak. Az USGS szerint csendes-óceáni tektonikai lemez északnyugati irányba mozogva merül az észak-amerikai lemez alá Alaszka déli részén, illetve az Alaszkai-félsziget és az Aleut-szigetek vonalán. 1964. március 27-én 9,2-es erősségű földrengés rázta meg a térséget, amelynek központja 120 kilométerre keletre volt Anchoragetől. A négy percig tartó földmozgás szökőárt váltott ki, amely 130 életet követelt.


Ismét indít járatokat az alaszkai helyi légitársaság a nagy erejű földrengést követően

/Fotó:  MTI/AP/David Harper

Az Alaska Airlines honlapján megjelent közlemény szerint feloldották a légiközlekedés korábbi szüneteltetését, ismét indulnak járatok a város repülőteréről, illetve érkeznek oda. A dokumentum szerint ugyanakkor az utasok a nap folyamán számíthatnak késésekre a járatok indulásánál, kérik, hogy ezt fogadják megértéssel.

A pénteki földrengés fészke 43 kilométeres mélységben, 12 kilométerre északra volt Alaszka legnagyobb városától. A településen szemtanúk beszámolói szerint az épületek megremegtek, a lámpaoszlopok és a fák erősen meginogtak a földmozgás hatására. Anchorage Ted Stevens nevű reptere ideiglenes bezárt, ezt a zárlatot most feloldották.

A 7-es erősségű rengést később negyven utórengés követte, ezek közül a legerősebb az 5,8-as szintet érte el.

Anchorage rendőrparancsnoka, Justin Doll azt közölte, hogy nincsenek adatok lehetséges áldozatokról vagy súlyos sérültekről. A mintegy 300 ezres lakosú város hatóságai azonban arról számoltak be, hogy jelentős kár keletkezett az úthálózatban, repedések keletkeztek lakóházakon és épületeken. Több mint húszezer ember maradt áram nélkül.

Bill Walker alaszkai kormányzó rendkívüli állapotot rendelt el. A tisztviselő a levegőből, helikopteren szemlélte meg a körzetet, ahol a földrengés volt. Hozzátette, a földmozgás idején egy liftben tartózkodott, de szerencsére az nem akadt el, ugyanakkor a felvonó minden kezelőgombja élénken világított. Hozzátette, hogy még gyerekként átélte az 1964-es 9,2-es erősségű alaszkai földrengést, amely romba döntötte az Anchorage-től mintegy 190 kilométerre keletre fekvő Valdez városát.

/Fotó: MTI/AP/Mike Dinneen

Kapcsolódó Cikkek