2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Érd

Európáról volt szó a Parkvárosban

A Pest megyei és az érdi Fidelitas szervezte azt a telt házas rendezvényt, amelyen Bayer Zsolt újságíró, publicista előadását hallgathatták meg az érdeklődők a Parkvárosi Közösségi Házban.

Bayer Zsolt volt a helyi Fidelitas vendége

A bevezetőben Bayer Zsolt arról a kibékíthetetlennek látszó véleménykülönbségről szólt, amely az európai vezetők körében alakult ki, és amely a munkaerőhiány orvoslásának eszközeként csak a menekültek befogadását tudja elképzelni, nem pedig a gyermekszületések számának növelését. A korlátlan beáramlás azonban, és ez már most látszik, megölheti az európai civilizációt – fogalmazott.


Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték az előadótermet

Az utóbbi évszázadok fejlődéséről Bayer Zsolt elmondta: végbement egy olyan átalakulás, amely rengeteg civilizációs, életszínvonalbeli előrelépést hozott, ám közben sok minden elveszett, ezért alakulhatott ki, hogy manapság a nemzetközi közéletben az abnormalitás áll győzelemre. Az előadó véleménye szerint az utóbbi fél évezredben az európai ember alapvető, Európa létét veszélyeztető identitásokat veszített el. Az előadás további részéből a hallgatóság azt is megtudhatta, hogy vallási, nemzeti és nemi identitásokról van szó.

Bayer Zsolt a régió időszerű gondjairól is beszélt
Fotók: Boros Sándor

Ebből a helyzetből Bayer Zsolt az egyetlen kiutat Magyarország és Közép-, illetve Kelet-Európa hangsúlyos fellépésében látja. „Európa lelke itt van” – emelte ki, és irodalmi idézettel zárta az előadást. Szerb Antalt idézte, akitől szerinte ha most azt kérné egy marslakó, mutassa meg neki Európát, még meg lehetne mutatni Budapestet, Szentpétervárt, Varsót, Pozsonyt, Prágát és persze Érdet, de például Párizst már nem.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.