2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Egyéb Veszprém

Eurovíziós dal csendült fel a Hangvilla születésnapján

Ötödik születésnapját ünnepelte csütörtökön Veszprém kulturális közösségi tere, a Hangvilla: a rendezvényen átadták a Hangvilla-díjat is, amelyet a jutalmazott előadó rövid koncertje követett.

Bélafi László számára a Hangvilla létrejötte egy álom megvalósulása (fotó: Kovács Bálint)

2013. november 29-én telt házas színházi előadással nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a veszprémi Hangvilla. Az elmúlt időszakban évente százezernél is több jegy kelt el, így az intézmény már bőven túl van félmillió belépő eladásán.


Bélafi László, a Hangvilla igazgatója elmondta, hogy egy kulturális barnamezős beruházás történt, hiszen az egykori, tönkrement moziból születhetett a belváros közepén egy multifunkcionális közösségi tér. A sok funkciónak köszönhetően válik lehetővé, hogy a többszörös kulturális érdeklődés támogatásában, kiszolgálásában Veszprém tartani tudja a lépést a lényegesen nagyobb városokkal.

Öt éve működik a Hangvilla (fotó: Kovács Bálint)

– Veszprémben az egy főre jutó kulturális fogyasztás többszörösen haladja meg a többi megyeszékhelyét. Veszprém ezért kulturális nagyváros: megérdemelten lehetne Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban. A Hangvilla is pontosan így lehet itt sikeres: sikeres mint épület, sikeres mint intézmény, és sikeres mint működési modell – emelte ki Bélafi.


Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta, hogy ez az eredmény csak a megfelelő bizalommal valósulhatott meg: a város lakói, az önkormányzat, a civilek és vállalkozók, illetve az intézményben dolgozók, alkotók, szereplők közti együttműködéssel, bizalommal. A Hangvilla ennek a bizalomnak, erőnek az egyik szimbóluma – fűzte hozzá.

A Hangvilla a bizalmat és a közösség erejét képviseli Porga Gyula szerint (fotó: Kovács Bálint)

A Hangvilla technikailag is segítő kezet nyújt a nyitáshoz a világ felé, hiszen az egyik megvalósítandó terv a nagyterem felszerelése jó minőségű, élő képet közvetítő kamerákkal. Ezzel a technológiával a helyi keretekből kilépve, az interneten keresztül a világ bármely pontjáról követhetők lesznek az előadások.

A rendezvény legnagyobb meglepetése a Hangvilla-díj átadása volt: a 2018-as könnyűzenei Hangvilla-díjat Csemer Boglárka (Boggie) érdemelte ki.

Csemer Boglárka kapta a Hangvilla-díjat (fotó: Kovács Bálint)

Boggie a Parfüm című dalával vált híressé, videóját közel 12 millióan látták világszerte. 2015-ben részt vett Bécsben az Eurovíziós Dalfesztiválon Wars for Nothing című dalával. A Hangvilla-díj átvételét követően Boggie beszéd helyett három dallal, „három arcát” bemutatva fejezte ki köszönetét.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.