EUR: 323,45 Ft
CHF: 290,71 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Belföld

Ez lett az év szava a Merriam-Webster szótár szerkesztői szerint

Az igazságot (justice) kiáltották ki a 2018-as év szavának a Merriam-Webster amerikai angol értelmező szótár szerkesztői, akik szerint a felhasználók idén 74 százalékkal többször kerestek rá a kifejezésre a népszerű lexikon honlapján, mint 2017-ben.

A massachusettsi központú szótárcég közleménye szerint a rákeresések számát a kifejezés olyan specifikus használatai is emelték, mint az “igazságszolgáltatás akadályozása”, amelyre azután kerestek rá többször a felhasználók, hogy Donald Trump amerikai elnök idén augusztusban az egykori kampánycsapatának munkatársai és az oroszok közötti esetleges összejátszást feltáró, Robert Mueller vezette vizsgálat azonnali lezárását sürgette egy Twitter-bejegyzésben.


“Amikor az olyan gyakran használt szavak, mint az igazság nagyon specifikus, szaknyelvi vagy jogi kontextusban fordulnak elő, akkor az emberek a szótárban néznek utána a különböző jelentések közötti nüansznyi eltéréseknek” – mutatott rá a közleményben Emily Brewster, a Merriam-Webster munkatársa.

Az év szavának címére esélyes kifejezések között volt még idén a nationalism (nacionalizmus), a pansexual (pánszexuális) és a respect (tisztelet) is.

A Merriam-Webster 2003 óta választja ki az év szavát. A 2016-os győztes a szürrealizmus, a 2017-es a feminizmus volt.

A Dictionary.com amerikai szótár idén a misinformation (félrevezető tájékoztatás), az oxfordi angol szótár a toxic (méreg) szót kiáltotta ki az év szavának.

Kapcsolódó Cikkek

 • Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Óriási az érdeklődés a családtámogatások iránt

  Hatalmas érdeklődés mutatkozik a nagycsaládosok körében a július elsejével életbe lépő családtámogatási elemek iránt – derült Kardosné Gyurkó Katalin a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökének, a Magyar Hírlapnak adott interjújából.

 • Egymást ölik az ellenzékiek

  Egymást ölik az ellenzékiek

  Az ellenzék továbbra sem vehető komolyan: választási csalás egymás lekutyázása, lopás övezi az ellenzéki előválasztást. Ezek közül a politikusok közel kellene kikerülnie Tarlós István jelenlegi főpolgármester ellenfelének.

 • 2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  2200 milliárd jut a családoknak jövőre

  Az Országgyűlés szerdán kezdte meg a jövő évi költségvetés általános vitáját, a képviselők egymás után három napon tárgyalnak a kormány javaslatáról.

 • 500 ezer gyűlt össze a beteg gyerekeknek

  500 ezer gyűlt össze a beteg gyerekeknek

  Több, mint 500 ezer forint gyűjtöttek össze a leukémiában elhunyt újságíró, Blahó Dávid emlékére rendezett jótékonysági koncerten és labdarúgó-emléktornán.