EUR: 323,80 Ft
CHF: 292,62 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Extra

Ezektől a hazai sztároktól búcsúztunk 2018-ban

2018-ban több olyan pótolhatatlan tehetség is távozott az élők sorából, akiknek a halála komoly veszteséget jelent a zenei és színházi életre nézve. A Lokál most azokról a sztárokról emlékezik, akiknek a nevét bizonyára soha nem fogjuk elfelejteni.

Tahi Tóth László, 2018. február 22.


Fotó: Vígszínház

Tahi Tóth László még 2017 elején a József Attila Színház színpadán lett rosszul. Később kiderült, hogy stroke-ot kapott, a problémát pedig egy agyi ér okozta, ami ödémához vezetett. A kórházban agyműtéten esett át, aminek köszönhetően az állapota hamar javulásnak indult, néhány hónappal a rosszullét után pedig már újra a színpadon állt. Idén év elején, szintén előadás közben azonban ismét rosszul lett, először haza, majd kórházba szállították, de ekkor még senki nem sejtette, hogy milyen nagy a baj. Nem sokkal később a József Attila Színház saját Facebook-oldalán jelentette be a színész halálhírét, Tahi Tóth László február 22-én, 75 évesen hunyt el szerettei körében. A tragédia után özvegye, Kárászy Szilvia nyilatkozott a Lokálnak. A zongoraművész akkor azt mondta, hogy úgy érzi, Laci lelke még mindig vele van.
– Fontos volt számomra, hogy Laci a kívánsága szerint tudjon elmenni, otthon, mellettem. Tudom, hihetetlenül hangzik, de olyan szoros kötelék volt köztünk, hogy többször visszajött miattam a halál kapujából. Szeretgettem, simogattam, zongoráztam neki, mellette voltam, és ő ezt érezte. Visszajött hozzám, de eljött a pillanat, amikor már muszáj volt elengednem. Szerintem a halál is egyfajta újjászületés, csak éppen egy másik világba, ahol remélhetőleg egyszer majd újra találkozunk. Rettenetesen hiányzik, bár sokszor azt érzem, hogy a mai napig itt van velem, és ez jó érzéssel tölt el – árulta el a nyáron lapuknak Szilvia.

Paudits Béla, 2018 június 13.

Fotó: Madách Színház

A művész a halálát megelőző hetekben kórosan lefogyott, sokszor arra panaszkodott, hogy súlya még a negyven kilót sem éri el. Gyomorbetegségben, gyógyíthatatlan gerincproblémában, szívbetegségben és érszűkületben szenvedett, ám végül vele is a stroke végzett. Otthonába ápolója, János hívta a mentőket, kórházba szállították, majd másfél hétig az intenzív osztályon ápolták. Állapotáról ekkor már nem nyilatkoztak, de a szakemberek szerint az agyvérzés egy ilyen legyengült szervezet számára jó eséllyel lehet végzetes. A jóslat beigazolódott, Paudist Béla 68 évesen örökre lehunyta a szemét. Végső akaratáról egy közeli barátja nyilatkozott lapunknak. – Édesanyjával közös sírban szeretett volna nyugodni. Hamvasztást akart, és azt, hogy az urnája a szülei mellett legyen – árulta el a színész ismerőse. Paudits akaratát végül teljesítették, egyetlen vagyonát, a második kerületi 33 négyzetméteres lakását pedig feltehetőleg “nevelt fiára”, segítőjére, Jánosra hagyta, aki mindvégig ott volt mellette.

Fotó: Cser Dániel

Orbán Józsi, 2018 július 30.
Orbán Józsinál még 2017 szeptemberében diagnosztizáltak tüdő- és agydaganatot. Egy darabig úgy tűnt, hogy határozott léptekkel halad a gyógyulás útján, a kezeléseknek köszönhetően áprilisra már el is tűntek a rákos sejtek a szervezetéből. Ám mint az utólag kiderült, a kemoterápia oly mértékben legyengítette a szervezetét, hogy 38 kilóra fogyott, az utolsó hetekben pedig már enni, mozogni és beszélni is alig tudott. Ráadásul rengeteget dohányzott, és barátai szerint minden segítséget eltaszított magától. Képtelen volt szembenézni a ténnyel, hogy beteg, ápolásra szorul. A nyáron egy rejtélyes rajongó, Linda viselte gondját. A 100 Folk Celsius frontembere 70 évesen hunyt el, közvetlenül a tragédia után pedig jó barátja, az egykor szintén rákkal küzdő Benkő László mesélt a Lokálnak. – Én próbáltam neki segíteni a példámon keresztül, de nem volt benne már akarat a gyógyuláshoz. Ő mindig is egy ízig-vérig bohém zenész volt, aki nagykanállal habzsolta az életet és nem tudta feldolgozni, hogy ennek az életnek már vége. Nem akart enni, rengeteget dohányzott és a gyógytornász utasításait se követte, teljesen elhagyta magát – mondta Benkő Laci bácsi, aki szerint Józsi számára megváltás volt a halál.

Székhelyi József, 2018 augusztus 22.

(Fotó: Máté Krisztián)

Székhelyi József Orbán Józsihoz hasonlóan szintén tavaly ősszel jelentette be, hogy tüdőrákja van. Kezdetben neki is jó esélyei voltak a gyógyulásra, év elején az orvosok azt mondták, hogy a daganat már el is tűnt, később azonban kiderült, hogy a baj sokkal nagyobb, mint azt elsőre gondolták, a szervezetében ugyanis áttétek keletkeztek. A Jászai Mari-díjas színész kitartóan küzdött és mindent megtett a gyógyulásért: kemoterápiára járt, vállalta a műtétet, erőt pedig hétéves lányából, Sáriból merített. Halála előtt többször is nyilatkozott a Lokálnak, mi több, 5 nappal a távozása előtt is hírt adott magáról lapunkban. Akkor már érezni lehetett rajta a kétségbeesést, de még mindig bízott a következő műtét segítőerejében. –Nem vagyok jól, kicsit sem, már alig vannak jó napok, de előreláthatólag a jövő héten ismét megműtenek – mondta Székhelyi, aki végül éppen a műtét napján halt meg, miután otthonában rosszul lett. 71 évet élt.

Kapcsolódó cikkek:
Szerettei körében hunyt el Tahi Tóth László
Rengetegen vettek végső búcsút Tahi Tóth Lászlótól – Fotók!
Gyász! Meghalt Paudits Béla
Segítőjére hagyta vagyonát Paudits Béla
Gyász! Elhunyt Orbán József
Benkő: Orbán Józsinak megváltás volt a halál
Zokogva búcsúztatták élete női Orbán Józsit
Gyász! Elhunyt Székhelyi József
Sári miatt harcolt a végsőkig Székhelyi József

Kapcsolódó Cikkek

  • Élre tört a Toy Story 4.

    Élre tört a Toy Story 4.

    118 millió dolláros (33,6 milliárd forintos) hétvégi jegyárbevételével könnyedén nyerte meg az észak-amerikai mozis hétvégét a Pixar családi animációja, a Toy Story 4.

  • Így lehet nevelőszülő

    Így lehet nevelőszülő

    Az SOS Gyermekfalvak friss kutatása szerint a megkérdezett emberek fele nincs tisztában a nevelőszülővé válás pontos feltételeivel és azzal, hogy hazánkban hatalmas hiány van belőlük.