EUR: 323,43 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Extra

Ezektől a külföldi sztároktól búcsúztunk 2018-ban

Az év utolsó napjaiban érdemes egy kicsit visszatekinteni, és megemlékezni azokról az ikonikus személyekről, akik már nem lehetnek köztük. 2018-ban a világot talán a svéd DJ, Avicii halála rázta meg leginkább, de idén Stephen Hawkingtól, Aretha Franklintől és Stan Lee-től is búcsút kellett vennünk.

Stephen Hawking, 2018. március 14.


Profimedia, TEMP Sipa Press

Minden idők legkiválóbb elméleti fizikusa, Stephen Hawking 76 évesen tért örök nyugalomra. Az orvosok 21 éves egyetemista korában közölték vele: gyógyíthatatlan beteg, csupán két-három éve van hátra. Kórházi ágyáról egy leukémiás fiút látva azonban megértette, hogy a szenvedés másnak is kijár. Nem sokkal később álmában a saját kivégzését látta, kegyelmet csak úgy kaphatott, ha megígérte, hogy egész hátralevő életét a társadalmat szolgáló hasznos munkával tölti. Így is lett, Hawking minden idejét a tudománynak szentelte, csúcssebességgel szárnyalt az elméje, miközben élete nagy részét saját teste fogságában töltötte. –Az ember figyelmét először a Hawkingot tolószékhez kötő betegsége ragadta meg, de aztán mindenkit lebilincselt a gondolkodása és az öröm, amit a tudományba vetett. A hétköznapi halandókon túlmutató ikonikus elme volt. Az emberek nem értették pontosan, hogy miről beszél, de tudták, hogy briliáns elme. Talán küzdelmének egy emberi tényezője késztette őket arra, hogy megálljanak és odafigyeljenek rá. Úgy vonta be az embereket, a nyilvánosságot a tudományba, mint talán Einstein óta senki – fogalmazott nem sokkal a halála után Wendy Freeman, a Carnegie Obszervatórium igazgatója. Az idén tavasszal elhunyt fizikus a kétezres évek elején az Independentnek elárulta: azt szeretné, hogy a sírkövén a leglényegesebb felfedezésének minden elemét tartalmazó Hawking-elmélet képlete legyen megható szavak helyett.

Avicii, 2018. április 20.


Profimedia, AKM-GSI

A világhírű DJ, Tim Bergling, művésznevén Avicii holttestét minden előzmény nélkül áprilisban találták meg Maszkatban. A rendőrség nem talált idegenkezűségre utaló a nyomot, két boncolás után pedig teljesen kizárták a bűncselekmény gyanúját. Hamar bizonyossá vált, hogy a mindössze huszonnyolc éves Avicii öngyilkos lett. A DJ hosszú ideje küzdött alkoholproblémákkal, a hirtelen jött siker a testét és a lelkét egyaránt felemésztette. Huszonegy évesen már hasnyálmirigy-gyulladása volt, 2014-ben pedig eltávolították az epehólyagját és a vakbelét. Túlhajszolt életmódjáról egy dokumentumfilm is készült, amelyből megismerhettük a DJ igazi arcát és éveken át tartó küzdelmét a függőséggel. Sokan úgy tartják, hogy a zenész megjósolta a halálát, hiszen a filmben a menedzsereire vonatkozóan a következőt mondta: “Megmondtam nekik, hogy nem fogok többet játszani, különben meghalok. Annyiszor elmondtam. Koncertekről hallani sem akartam – mondta a zenész, aki ekkor már 813 koncerten volt túl. A helyzetet 2016-ban meg is elégelte, visszavonult, nem vállalt több turnét, de még kisebb fellépéseket sem. A zene viszont mindvégig élete szerves része maradt, haláláig a stúdióban dolgozott.

Aretha Franklin, 2018. augusztus 16.

Profimedia, Retna UK

A Respect és az I Say a Little Prayer című slágerek előadójánál még 2010-ben diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. Tavaly februárban visszavonult, akkor arra hivatkozott, hogy több időt szeretne unokáival tölteni, ám könnyen lehet, hogy mélyen belül már érezte, nincs sok neki hátra. Utolsó koncertjét Philadelphiában adta, sokak szerint az erőtlenség már akkor is látszott rajta. “Csodálatos műsor volt, noha Aretha akkor már kimerültséggel és kiszáradással küzdött” – idézte fel halála után egy barátja. A soul királynőjét augusztusban aranyozott koporsóban és méregdrága  21 centis piros Louboutin magas sarkúban temették el. Unokahúga szerint a ruha úgy nézett ki, mintha az énekesnő választotta volna magának, ugyanis imádta a pink színt és a divatot. Hosszú pályafutása során Aretha 18 Grammy-díjat nyert, 2005-ben George W. Bush akkori elnök a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság-érdemrendet adta át neki. 76 évet élt.

Stan Lee, 2018. november 12.

Profimedia, Zuma Press – Entertaiment

Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke 95 éves korában hunyt el egy Los Angeles-i kórházban, ahova aznap szállították be. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotójának pályafutása alatt 75 országban, 25 nyelven, több mint kétmillió példányban jelentek meg képregényei. Figuráival 24 animációs tévésorozatban és számos játékfilmben is találkozhattak a nézők. Rajongói ráadásul személyesen is ismerhették, mivel több produkciójában maga is feltűnt rövid jelenetek erejéig. Lánya szerint kötelezettségének érezte, hogy egyre újabb és újabb művekkel lássa el a rajongókat, akiket “mind szeretett”. Stan Lee december 28-án lett volna 96 éves.

Kapcsolódó cikkek:
Gyász! Meghalt Stephen Hawking
Saját képletét akarta a sírjára Hawking
Ez volt Stephen Hawking utolsó üzenete
Meghalt Avicii, a világhírű DJ
Rokonai sejtették, mire készül Avicii
világörökségi helyszínen temették el Avicii-t
Elhunyt a soul királynője
Aranykoporsóban, magas sarkúban búcsúztatják Aretha Franklint
Elhunyt a képregány atyja, Stan Lee

Kapcsolódó Cikkek

  • Avicii barátnője újra szerelmes

    Avicii barátnője újra szerelmes

    A tavaly tragikusan elhunyt Avicii féltve őrizte magánéletét. Halála után azonban kiderült: évek óta boldog párkapcsolatban élt Tereza Kacerová modellel, akinek kisfia is apjaként szerette a DJ-t.

  • Ascot, a puccos királyi kalapok parádéja

    Ascot, a puccos királyi kalapok parádéja

    A Royal Ascot néven futó lóverseny kétségkívül a világ legpuccosabb sporteseménye. A végeredménynél itt ugyanis sokkal izgalmasabbnak számít, hogy ki milyen kalapban jelenik meg.