EUR: 323,53 Ft
CHF: 290,99 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Tatabánya

Falu épül az adventi jótékonykodásból

Idén is hatalmas sikernek örvend az Adventi Vásár és Ablaknyitogató programsorozata: mindennap 17 órakor hamisítatlan ünnepi hangulat tölti be az Árpád teret, amely ezekre a hetekre adventi térré változik.

A fellépők színes műsora és a vásár kínálata idén egy nemes kezdeményezéssel is bővült: a Segítő Jóbarátok ugyanis jótékonysági forraltbor- és üdítő-árusítást tartottak az ÁGOTA (Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány) megsegítésére. Ennek keretében az összefogó vállalkozók a nagylelkű vásárlók segítségével 250 ezer forintot gyűjtöttek össze, amit a szervezet ÁGOTA Falva megépítésére fordít majd.


A gyűjtés kedvezményezettje az ÁGOTA Alapítvány

A nagylelkű vásárlóknak köszönhetően eddig 250 ezer forint gyűlt össze

Régi álma teljesült az árva vagy családjukból kiemelt gyerekekkel foglalkozó ÁGOTA Alapítványnak, amikor év elején – többek között kormányzati támogatással – meg tudtak vásárolni egy héthektáros területet. Itt rendezik meg ezután a nagy hagyományokkal rendelkező nyári ÁGOTA-tábort is – de az építkezéshez előbb építőanyagra van szükségük. Az ÁGOTA Alapítvány egy 22 éve működő önkéntes közösség, amely árva vagy családjukból kiemelt gyermekekkel foglalkozik. Karitatív tevékenységük mára országossá szélesedett. Két évtizede szerveznek gyermektáborokat, ahová az ország minden részéből érkeznek állami gondoskodásban élő gyermekek.

– Évről évre gondot okozott számunkra, hol legyen a tábor, hol van olyan infrastruktúra, ahol ennyien elférünk – mesélte Balog Zsolt, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese. – Minden évben küzdöttünk azért, hogy kifizessük a bérleti díjat, a gyerekek étkeztetését. Ezért idén nagy álmunk vált valóra azzal, hogy meg tudtunk vásárolni egy héthektáros területet Bács-Kiskun megyében, Kunszentmárton és Szabadszállás között. Itt táboraink mellett egyéb programjainkat is meg tudjuk szervezni.


A területen van már egy újabb építésű templom, öt felújításra szoruló családi ház és egy közösségi ház. Itt hozták létre „ÁGOTA Falvát”, azt az ifjúsági, szabadidős és kulturális központot, ahol a felújítási munkálatok befejezése után a családjukból kiemelt és hátrányos helyzetű gyermekeket tudják fogadni.

Kapcsolódó Cikkek