2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb XIX.kerület

Fejlesztési forrást szalasztott el a kerület

Ismét egy fejlesztési forrástól esett el a Gajda Péter (MSZP) vezette önkormányzat miatt Kispest, miután a kormány által útjára indított Egészséges Budapest Program fejlesztési forrásigényének felmérésekor azt jelezték, a Kispesti Egészségügyi Intézet hőszigeteléséhez, a fűtési rendszer korszerűsítéséhez és a földszinti rész felújításához az önkormányzat biztosítja a forrást − tájékoztatott a kispest.info.

ú

A budapesti és Pest megyei kórházak, valamint szakrendelők fejlesztésére indította útjára a kormány a tavalyi évben a mintegy 700 milliárd forintos összköltségű, kizárólag hazai forrásból finanszírozott Egészséges Budapest Programot. Ennek keretein belül 32 budapesti és Pest megyei szakrendelő is megújul. A szomszédos XVIII. kerület 300, Kőbánya 780, míg Csepel 1,7 milliárd forintot fordíthat a szakrendelő felújítására, míg Pesterzsébeten szintén mintegy 2 milliárd forintból újul meg a rendelő. Erre a XIII. 58, a XIV. 511, míg a XV. kerület 385 millió forintot kap a kormánytól.


A támogatási összegek megítélése előtt a fejlesztési igényeket kérdőívben mérte fel a minisztérium megbízásából az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. A kispest.info emlékeztet, a kerület is jelezte igényét, ám a kitöltött táblázatban feltüntette ugyan az egészségügyi intézet földszinti betegirányító részének felújítását, illetve az épület külső homlokzati felújításának, szigetelésének, valamint a fűtési rendszer korszerűsítésének mintegy 205 millió forintos igényét, ám ugyanabban a táblázatban azt is jelezték, erre az önkormányzat biztosítja a forrást.

– Gajda Péterék jóváhagyták ezt a táblázatot, amelyet egyébként nekem, mint fejlesztéspolitikai tanácsnoknak meg sem mutattak elküldés előtt, és amelyből tulajdonképpen az olvasható ki, hogy a Kispesti Egészségügyi Intézmény esetében a kormányzat támogatására nincs szükség – nyilatkozta Dódity Gabriella (Fidesz–KDNP), akit szintén folyamatosan támad a városrész vezetése, miért nem hoz fejlesztési forrást. – Ha megnézzük az épületet, láthatjuk, hogy ráfér a felújítás. Mindez megkérdőjelezi Gajda szavainak hitelességét, hiszen folyamatosan azzal támadják a kormányt, „nem segít Kispestnek”.


Mint mondta, azért szomorú mindez, mert míg Budapest szinte valamennyi kerülete kormányzati támogatással teheti színvonalasabbá az egészségügyi ellátást, addig Kispest elszalasztotta a lehetőséget. A történtek ellenére Dódity Gabriella tovább lobbizik annak érdekében, hogy a kerület kapjon forrást a Kispesti Egészségügyi Intézet felújítására.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek