2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Nagykanizsa

Felvillanyoznak az oszlopok

Magyarország legnagyobb elektromos töltőállomását avatták fel a Nagykanizsa melletti Sormáson. Az M7-es közelében egyszerre kilenc környezetbarát autó nyerhet energiát további útjához.

Az István Fogadó parkolójába tavaly a Tesla telepített négy töltőoszlopot, így ott most már 13 e-autót lehet egy időben „felvillanyozni”. A Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Mobilitás Kft. kilenc villám- és gyorstöltője minden ma ismert elektromos gépjárműhöz megfelel. Az állomást több tízmillió forintos beruházással alakították ki.


Balogh Szabolcs, a cég ügyvezetője az átadáson elmondta, a kft. piacvezető a CNG-gázos töltőállomások terén, és azt szeretnék, ha az e-piacon is meghatározó szereplővé váljanak. Az elmúlt egy évben 87 töltőpontot létesítettek Magyarországon, s egy-két hónapon belül újabb tízet alakítanak ki, elsősorban az autópályák közelében.

Magyarország legnagyobb elektromos töltőállomását adták át Nagykanizsa közelében (Fotó: MTI/Varga György)

A Kanizsához közeli helyszínre is azért esett a választásuk, mert közel van az M7-eshez, így a Horvátország és Szlovénia felé tartók vagy onnan érkezők könnyen megközelíthetik. Ennek különösen a nyári turistaszezonban lesz jelentősége. Az autósok ezt a töltőállomást is ingyenesen használhatják, akárcsak a többit, Magyarország területén.

A sajtótájékoztatón Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere kiemelte, környezetvédelmi szempontból az e-autók jelentik a jövőt, és nem véletlen, hogy Kanizsa is ösztönzi a töltőállomások telepítését. A közelmúltban három helyszínre kerültek oszlopok, a város pedig azt tervezi, hogy pályázati forrásból újabb két állomást létesít.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.