EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

“Figyelj Anyu, gyilkosság történt” – mondta a strasbourgi merénylet után a magyar kisfiú

Adrienn kisfia abba az iskolába jár, Strasbourgban, amely közelében három emberrel végzett a muszlim Cherif Chekatt. A tizenkét sebesült közül hatan kritikus állapotban vannak és bár a támadó kétszer is tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel, sajnos sikerült elszöknie. Az Iszlám Állam pedig ünnepel.

A kedd esti támadás után a térfigyelő kamerák segítségével tudták azonosítani Cherif Chekattot, aki egyébként szerepelt a nemzetbiztonságra veszélyes személyek listáján. Köztörvényes bűncselekmények miatt is ismerték a hatóságok Franciaországban és Németországban is, ahol lopásért ült börtönben, majd kiutasították az országból. A férfi korábban radikalizálódott, emiatt figyelték a hatóságok.


Tegnap elő akarták állítani egy fegyveres rablással kapcsolatos ügy miatt, de nem volt otthon, azonban kézigránátokat találtak a lakásán. Valószínűleg megtudta, hogy keresik és ezért kezdett lövöldözni a strasbourgi karácsonyi vásár közvetlen közelében. Elképzelhető, hogy már korábban eltervezte a merényletet, de ennek hatására hamarabb lépett.

Miután megölt három embert és egy tucatot megsebesített kétszer is tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel és a katonákkal, de sajnos sikerült elszöknie. A merénylő állítólag megállított egy taxit és az autó segítségével sikerült elmenekülnie. A hírek szerint megsérülhetett a vállán.


A strasbourgi lövöldözés elkövetésével gyanúsított Cherif Chekatt a támadás során Alláhu akbart (Allah hatalmas) kiáltott – közölte szerdán a párizsi főügyész, Rémy Heitz.

Még egy terrorszervezet sem jelentkezett, hogy magára vállalja ezt a szörnyűséget, de a dzsihadista oldalakat figyelő amerikai SITE központ szerint az Iszlám Állam hívei ünnepelnek.

A támadás után készült videón látszik milyen pánikot okozott a merénylet:

 

Adrienn 16 éve Strasbourgban él a családjával, a keddi lövöldözés után nem engedi sehova a gyerekeit. A karácsonyi vásár közelében van az az iskola, ahova Adrienn gyermeke is jár. Az anyuka a Lokálnak arról beszélt, hogy most mindenki nagyon fél. Adrienn szerint kisfiától hallott először a merényletről, aki azt mondta:

“Figyelj Anyu, gyilkosság történt az iskola előtt és megsebesítettek több embert.”

– Erre rögtön felkaptam a fejem és láttam a tévében, hogy a 11 éves fiam iskolája előtt lőttek le valakit. A hatóságok rögtön lezárták a környéket. Aztán a kisfiam döbbenten mondta: “hihetetlen, hogy pár órával ezelőtt még ott séltáltam”. Félünk. És igazából semmivel sem tudom megnyugtatni a gyerekeimet. Az iskolájuk előtt már eddig is megszokott látvány volt a felfegyverkezett katonák látványa, ami egyfolytában emlékeztetett minket arra, hogy itt bizony bármikor történhet valami… és most meg is történt. Sosem lehet tudni, hogy mikor történik terrorcselekmény. Ma egyik gyerekem sem megy iskolába, a lányom iskolája ma zárva marad. Remélem, hogy a gyilkost minél hamarabb elfogják. Még nem beszéltem a szomszédokkal, csak a munkatársaimmal, akik jeleztek a facebookon, hogy élnek és nem esett bajuk – mesélte Adrienn, aki a főiskola után francia férje miatt költözött a  városba.

Biztonságban vannak a magyar emberek

“A magyar kormány továbbra is mindent megtesz az emberek biztonsága érdekében és tovább védi a határokat” – mondta a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Bakondi György elmondta: több mint 300-an meghaltak és több mint 1500-an megsebesültek 2012 óta a muszlim illegális bevándorlók által elkövetett terrorcselekményekben. Annak ellenére, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek Európában a már bejutottak felügyeletére, kedden Strassbourgban újabb súlyos terrorcselekmény történt – tette hozzá.
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: az ünnepek közeledtével, a biztonság garantálása érdekében a rendőrség együttműködik a polgárőrséggel, a közterület-felügyelettel és az önkormányzatokkal, fokozott rendőri jelenlét és megerősített járőrszolgálat van a nagyforgalmú helyszíneken, a nagyobb vásároknál pedig a járművek behajtását betonelemekkel akadályozzák.

– A gyerekeim már itt születtek. Én nem akartam soha kijönni, de a férjem munkája ide kötött minket – mondta Adrienn, aki úgy érzi, hogy a francia  társadalmat megnyomorítja, hogy nem mernek nyíltan beszélni  a migráció negatív hatásairól.

– Az az igazság, hogy pesszimista vagyok. A nyolcvanas évektől kezdve annyira az emberek fejébe verték, hogy a legnagyobb bűn a rasszizmus, hogy senki nem mer szólni semmit. Élnek így tovább. Nem nagyon hiszem, hogy lesz változás. A bevándorlás elleni szelepet olyan mélyen lezárták, hogy ez a feszültség máshol és már formában fog kitörni. A sárgamellényesek már egy ilyen figyelmeztetés volt. Ha valamit nem szabad kimondani attól még a feszültség ott van és az valamilyen formában hangot fog adni. Érezni a feszültséget a levegőben, de az emberek még nem mernek nevet adni ennek – tette hozzá Adrienn.

Szerencsére magyarok nem sérültek meg a támadásban.

“A Külgazdasági és Külügyminisztérium értesülései szerint a keddi strasbourgi lövöldözésnek nincs magyar érintettje” – közölte Szijjártó Péter tárcavezető szerdán Budapesten. Kiemelte: az ügyeleti telefonszámra hívás nem érkezett, a párizsi nagykövetségtől magyar állampolgár nem kért segítséget és a strasbourgi krízisközpont sem értesítette a követséget.

A miniszter szerint biztonságban vannak a strasbourgi Európa Tanács melletti állandó magyar képviselet munkatársai, valamint az Európai Parlament plenáris ülésének magyar résztvevői is. Nem érkezett segítségkérés az Európa Tanács főtitkárságán és a szintén Strasbourgban működő Emberi Jogok Európai Bíróságán dolgozó magyaroktól sem. Egy Magyarországról érkezett, 40 fős egyetemi látogatócsoportból 9-en nem tudtak a szállásukra időben visszatérni a biztonsági intézkedések miatt, ők rendőri utasításra órákat töltöttek egy lépcsőházban. Az éjszaka folyamán strasbourgi képviselet végig kapcsolatban volt a csoportot vezető egyetemi tanárral, aki hajnalban azt mondta, hogy mind a kilencen épségben visszaértek a szállásukra.
– Bármilyen magyar érintettség esetén a francia hatóságok azonnal értesítik a párizsi nagykövetséget – tette hozzá Szijjártó Péter. A külügyminiszter együttérzését fejezte ki az áldozatok családtagjainak, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt.

“Magyarország biztonságát a kormány minden eszközzel megvédi, de az uniós intézményeknek is meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket, hogy Európa, az európai emberek visszakapják a biztonságukat. Jó lenne, ha egyszer egy olyan adventi időszakot élhetnénk meg, amikor nem kell Európában karácsonyi vásárokat bezárni különféle támadások miatt” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Betiltják a tüntetéseket

A francia belügyminiszter-helyettes szerint lehet a támadó már elhagyta az országot.
“A tettes indítéka egyelőre nem ismert, és lehet, hogy az illető már nincs is Franciaországban, hanem már Németországban van, és elképzelhető, hogy megsebesült a rendőrökkel vívott tűzpárbajban” – tette hozzá Laurent Nunez a France Inter rádiónak nyilatkozva.

“A hatóságok betiltják a tüntetéseket Strasbourgban és környékén, hogy a biztonsági erők a lőfegyveres ámokfutó elfogására tudjanak koncentrálni, de az ország többi részén nem” – mondta.
Közben a német rendőrség is bevezette a közeli határszakaszon a határellenőrzést, mint már korábban a francia – közölték más tisztségviselők.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek