EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 20., szombat
Tivadar

Belföld

Fizetéséről is hallgatott Soroksár polgármestere

Továbbra is hallgat a hivatalában történt fenyegetőzési ügyről Geiger Ferenc, Soroksár polgármestere, aki ezzel bizalmasát, Gelei József kabinetfőnököt védi saját frakcióvezetőjével szemben. Nem meglepő: Geiger akkor sem volt közlékeny, amikor évekig ő volt a főváros leggazdagabb kerületi vezetője.

Továbbra sem hangzik el egyetlen szó sem a soroksári önkormányzatnál a múlt héten kipattant fenyegetőzési botrányról. Mint megírtuk: Geiger Ferenc – sokáig MSZP-támogatással hivatalt nyert – civil polgármester kabinetfőnöke, Gelei József SMS-ben fenyegette meg börtönbe juttatással Tüskés Józsefnét, a városvezetőt is adó Civil Szervezetek frakcióvezetőjét. Mindez a polgármester szerint magánügy, nem foglalkozik vele hivatalosan – holott az ügyben rendőrségi feljelentés is született.


Geiger Ferenc volt sokáig a főváros leggazdagabb polgármestere
(Fotó: Lokál)

Visszatekintve Geiger munkásságára, nem meglepő a hozzáállás; az önkormányzat akkor sem nagyon magyarázkodott, amikor a 2000-es évek elején kiderült: aggályos módon duplázta meg az akkori Civil–MSZP–SZDSZ-városvezetés Geiger polgármester fizetését. Először 1996-ban kevesellték a polgármester díjazását, ezért – természetbeni juttatás megváltása címén – megszavaztak neki plusz egy fél fizetést, majd két évre rá ezt is megduplázták. Geiger 2003-ban 440 ezer forintos bére mellé további 440 ezer forintot kapott. Meg is látszott a jólét: az Origo 2005-ben a főváros leggazdagabb polgármesterének kiáltotta ki, miután végigböngészték a soroksári vezér vagyonnyilatkozatát, amelyben 65 milliós megtakarításra bukkantak. Nos, ez az összeg azóta alaposan meghízott: idei vagyonbevallásában Soroksár első embere már egy 105 milliós MOL-részvénypakettettel dicsekedhet, amit egyéb megtakarításai mintegy 120 milliós értékre növelnek.

Az 1996–2005 között felvett pluszpénzeket odaítélő önkormányzati határozattal kapcsolatban a Fővárosi Közigazgatási Hivatal akkoriban ugyan megállapította, hogy jogszabályellenes, de az ügyészség az ügyben indított nyomozását megszüntette.


„Az, hogy napi 12–16 órát dolgozunk ezért a településért, fontos dolog ez, de szívesen csináljuk. Ezért nem értjük ezt a politikai támadást” – nyilatkozta akkoriban Geiger, az általa vezetett önkormányzat pedig kissé durcás megszövegezéssel a „különböző támadások miatt” megszüntette a pluszfizetést odaítélő, „kifogások tárgyát képező” határozatokat is.

De korai lenne sajnálkozni Geiger Ferenc boldogulása miatt, friss bevallásából kiderül: a kerületvezetőnek most sem kell hét számjegy alatti díjazással beérnie, hiszen 997 ezer forintos illetménye mellé 149 ezer forintos költségtérítés is megilleti.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek