EUR: 335,76 Ft
CHF: 313,61 Ft
2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Külföld

Franciaországban a középosztály elégedetlensége okozza a tüntetéseket

Franciaországban a középosztály egyre rosszabbul él, elégedetlen, csalódott a politikusokban, ez az oka a demonstrációknak – mondta Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Emmanuel Macron, másfél éve megválasztott köztársasági elnök reformjai nyomán a francia gazdaság kezd fenntarthatóvá válni, ám ezek az intézkedések csak hosszú távon fejthetik ki pozitív hatásukat. Ugyanakkor a középosztály az 1990-es évek vége óta egyre rosszabbul él, csalódott az egymást követő kormányok ígéreteiben és elégedetlen – magyarázta.


A mostani megmozdulások közvetlen kiváltó oka az üzemanyagadó emelése, amelynek az az oka, hogy a környezetvédelmi intézkedések költségeit beépítették az üzemanyagok árába – tette hozzá.

A tüntetőknek nincs vezetőjük, ezért nehéz velük tárgyalni, megegyezni. Az egyik nagy kérdés, hogy az ellenzéknek sikerül-e az általános társadalmi elégedetlenségből politikai tőkét kovácsolni az elnökkel szemben – mondta a szakértő.


Szűcs Anita elmondta: a szükségállapot elrendelésével kapcsolatos felvetésekre Macron úgy reagált, hogy az nem erre való. Azzal kapcsolatban pedig, hogy a tüntetők követelik Macron lemondását, lemondatását, a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a francia köztársasági elnököt nehéz eltávolítani, lemondásra pedig 1969-ben volt legutóbb példa, amikor Charles de Gaulle távozott az államfői székből.

Az utcai demonstrációk néhány hete kezdődtek Franciaországban: százezrek vonultak utcára, autókat, épületeket gyújtottak fel, kirakatokat törtek be, fosztogattak. A rendőrség eddig több száz embert állított elő és több mint százan megsérültek, köztük több tucat rendőr.

Kapcsolódó Cikkek