EUR: 345,90 Ft
CHF: 321,11 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Egyéb XXIII.kerület

Geiger volt Budapest leggazdagabb kerületvezetője

Továbbra is hallgat a hivatalában történt fenyegetőzési ügyről Geiger Ferenc, Soroksár polgármestere, aki ezzel bizalmasát, Gelei József kabinetfőnököt védi saját frakcióvezetőjével szemben. Geiger korábban sem volt közlékeny, amikor ő volt a főváros leggazdagabb kerületi vezetője, és akkor sem, amikor gyanús részvénybizniszbe keverte az önkormányzatot.

Korábban beszámoltunk róla, hogy áll a bál Soroksáron, mert Geiger Ferenc polgármester védi bizalmasát, Gelei Józsefet, annak ellenére, hogy a kabinetfőnök SMS-ben fenyegette meg börtönnel Geiger párttársát, a Soroksári Civil Szervezetek, Személyek Egyesülete (röviden: Civil Szervezetek) frakcióvezetőjét.


Geiger Ferenc volt Budapest leggazdagabb kerületvezetője (Fotó: Máté Krisztián)

Geiger munkásságára visszatekintve nem meglepő a hozzáállása, az általa vezetett önkormányzat akkoriban sem nagyon magyarázkodott, amikor a 2000-es évek elején kiderült: aggályos módon duplázta meg az akkori, Civil Szervezetek–MSZP–SZDSZ-városvezetés Geiger fizetését. Először 1996-ban kevesellték a díjazását, ezért – természetbeni juttatás megváltása címén – megszavaztak neki plusz egy fél fizetést, majd két évre rá azt is megduplázták.

Geiger 2003-ban 440 ezer forintos bére mellé további 440 ezer forintot kapott. Meg is látszott a jólét: az Origo 2005-ben a főváros leggazdagabb kerületi polgármesterének kiáltotta ki, miután vagyonnyilatkozatában 65 milliós megtakarításra bukkantak. Ez az összeg tovább hízott: Soroksár első emberének idei bevallásában már 105 milliós Mol-részvénypakett is szerepelt, amelyet egyéb megtakarításai mintegy 120 milliós értékre növelnek.


A polgármester akkor akkor sem volt közlékeny, amikor kiderült: furcsa Közgép-részvényügyletbe bonyolódott az önkormányzat 2003-ban. Az Állami Számvevőszék 2004-ben kimondta: az önkormányzat megsértette az államháztartási törvényt, amikor 15,6 millió forint névértékű Közgép-részvénycsomagját 13 milliós vételáron (részvényenként 100 ezer helyett 83 ezer forintért), „az értékhatár meghatározása és versenyeztetés nélkül értékesítette” a kibocsátónak, vagyis a Közgépnek.

A kerület a ’90-es években belterületi földekért 156 darab 100 ezer forintos névértékű részvényt kapott a Közgéptől, s mivel ez a pakett akkoriban a cég hatszázalékos részvényarányát tette ki, az önkormányzat tagot delegálhatott a Közgép felügyelőbizottságába (fb). Az a tag pedig – hogy, hogy nem – Geiger Ferenc polgármester lett. Így a kerületvezetőnek konkrét információi lehettek a cég helyzetéről, amikor 2003-ban a Közgép az ő javaslatára vásárolhatta vissza áron alul törzsrészvényeit.

A meglepő – és a számvevőszéki vizsgálat szerint szabálytalan – értékesítési ügyleten névértéken „csak” 16 százalékot, vagyis mintegy kétmillió forintot bukott az önkormányzat, de mert a Közgép később jelentős növekedésnek indult, a részvények értékének emelkedéséből fakadóan komoly összegtől is elestek. Az ügyleten a Közgépen kívül Geiger is nyert: a felügyelőbizottságba az önkormányzat már nem delegálhatta volna, de a Közgépnél úgy döntöttek: megtartják fb-tagként a soroksári polgármestert – egészen 2012-ig.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.