EUR: 323,45 Ft
CHF: 290,71 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Egyéb Győr

Győr tovább halad a siker útján

Hamarosan vége az évnek, így az önkormányzat nevében Borkai Zsolt polgármester köszönte meg a média munkatársainak egész éves munkáját és foglalta össze a 2018-as évet. Persze az új esztendőre is előre tekintett, amely további töretlen fejlődést ígér.

Ahogy a városvezető fogalmazott: ha a gazdaságunkat nézzük, akkor már a január 1-je is fontos dátum volt, ugyanis másodszor csökkentették az iparűzési adók kulcsát, immár 1,6 százalékra.


Borkai Zsolt polgármester és a város vezetői a sajtó munkatársainak köszönték meg az egész éves munkát
Fotó: O. Jakócs Péter

Az önkormányzat költségvetésének jelentős hányadát az idén is fejlesztésre fordította, és összességében húszmilliárd forintot meghaladó értékben valósultak meg beruházások. A saját forrás mellett jelentős állami szerepvállalás és uniós pályázati lehetőségek segítették ezt a munkát. A keleti elkerülő út mellett számos egyéb úthálózat-fejlesztés valósult meg, és a parkolás területén is fontos beruházás készült el. Megépült az Árpád úti parkolóház, amely megkönnyíti a belvárosba érkezők tartózkodását. Megemlítette a Bécsi kapu teret, ahol zajlik a vásárcsarnok építése – ahol szintén lesz parkolólemez –, de számos intézmény, óvoda, bölcsőde, rendelő is megújult.

A polgármester kiemelte, az idén már a kivitelezés szintjén is megkezdődött a Modern Városok Program az állatkert bővítésével, és jól halad a színházfelújítás előkészítése is.


A sport területéről a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) elkészült létesítmények kihasználtságát említette. A győriek szeretik ezeket a csarnokokat, és közben jelentős nemzetközi sporteseményeket rendezhet a város. Kiemelte, hogy csak a GYAC keretein belül több ezer fiatal sportol. Az idén Győr volt a színhelye a birkózó és dzsúdó serdülő Európa-bajnokságnak, rendeztünk Atlétika Ifjúsági Európa-bajnokságot, Asihara Karate Világbajnokságot, Tornász Mesterfokú Országos Bajnokságot, Sportlövő Eb-t. Jövőre Győr lesz a házigazdája az első Tornász Junior Világbajnokságnak, amelyet a magyar állam is támogat, továbbá lesz Junior Női Kézilabda Európa-bajnokság és Robotika Világdöntő is.

Szó esett az hamarosan véget érő évről, s a jövőre vonatkozó tervekről is
Fotó: O. Jakócs Péter

Az idegenforgalom kapcsán kiderült, tavaly a vendégéjszakák száma először lépte át a 400 ezres álomhatárt, és Győr bekerült Magyarország tíz legkeresettebb városa közé. A 2018-as összesített adatok ugyan még nem állnak rendelkezésre, de az évközi adatok alapján újabb előrelépésre számíthatunk. A kultúra területéhez érve Borkai Zsolt elmondta, az év az EKF jegyében telt. A közélet szempontjából a két jövőre esedékes választást, az Európai Parlamentit és az önkormányzatit emelte ki. Mint mondta, az önkormányzati választások után is szeretnék ezt a munkát folytatni, és a 2018-ashoz hasonlóan szép eredményeket elérni Győr fejlődése érdekében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Legjobbjait díjazta a BVSC

  Legjobbjait díjazta a BVSC

  A BVSC idén is megrendezte hagyományos kerti partijukat, ahol több olimpiai kerettag is elismerésben részesült.

 • Kevés lesz az idei méztermés

  Kevés lesz az idei méztermés

  A szélsőséges időjárás nem csak az emberekre, hanem a növény- és állatvilágra is rossz hatással van. Megérzik ezt a méhészek is, akik ebben az évben a több éves átlagtermelésnek csupán nagyjából a felét tudják majd kipergetni.

 • Milliókat kapott véletlenül

  Milliókat kapott véletlenül

  Különleges ügyben született döntés a Szekszárdi Járásbíróságon, az elmúlt napokban. Még 2016 októberében történt, hogy egy nőnek a rendszeresen folyósított havi 267 euró járadék helyett 267 ezer eurót utalt át az ügyben sértettként szereplő gazdasági társaság.