EUR: 323,73 Ft
CHF: 292,08 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Külföld

Gyorsan elfogadták a Soros-féle migránspaktumot

Az ENSZ kétnapos marokkói konferenciájának már az első napján elfogadták a Soros György-féle migrációs csomagot. A bevándorláspárti erők nem bízták a véletlenre a kérdést.

António Guterres ENSZ-főtitkár természetesen azzal próbálta védeni a paktumot, hogy azzal kapcsolatban számos hazugságot terjesztettek.


A globális migrációs megállapodást december 19-én bocsátják szavazásra az ENSZ közgyűlése előtt, amely jogilag nem kötelező érvényű.

A paktumot Magyarország már hónapokkal ezelőtt elutasította, és több ország is nem tetszését fejezte ki, többek között az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország, Csehország, Ausztrália, Ausztria, Szlovákia, Bulgária és Svájc.


Az Origo beszámolója szerint az ellenzők azzal érvelnek, hogy a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, valamint nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között.

„Az ENSZ a migrációt továbbra is alapvető emberi jogként akarja beállítani, holott nem az. És mindeközben a migrációhoz fűződő, nem létező jogokat fölébe akarja helyezni annak a valóban létező emberi jognak, hogy minden embernek joga van a saját hazájában biztonságban élni” – idézi a lap Szijjártó Péter külügyminisztert.

A csomagban a magyar kormány álláspontja szerint négy tűrhetetlen elem is van:

  • Függetlenül a jogi státusuktól, a migránsoknak az egész útjuk során minden szolgáltatást biztosítani kell a tranzitországokban és a célországban is.
  • A javaslat szerint nem szabad különbséget tenni egy ország adófizető polgárai és a migránsok között a számukra nyújtott állami szolgáltatások tekintetében. Ez azt jelentené, hogy egy évtizedek óta Magyarországon dolgozó és adót fizető magyar ember és egy határsértéssel érkező illegális migráns ugyanazokra a szolgáltatásokra lenne jogosult az állam részéről.
  • Vitatható elem továbbá, hogy a csomag teljes mértékben zárójelbe teszi az emberek jogát a biztonsághoz, mert meg akarja tiltani, hogy a migránsok személyes adatait, amelyeket a számukra nyújtott szolgáltatásokhoz gyűjtenek a szolgáltatók, átadják a kiutasításokkal foglalkozó bevándorlási hatóságoknak. Vagyis hiába lehetne tudni, hogy illegálisan tartózkodnak egy országban, nem lehetne kiutasítani őket.
  • További meghökkentő agymenés a csomagban, hogy már a migránsok megindulását megelőzően képzési programokat indítanának nekik.

A fentiek miatt Magyarország július közepén – az Egyesült Államok után – kilépett az ENSZ migrációs csomagjának előkészítéséből – írja az Origo.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek