2020. január 24., péntek
Timót

Belföld

Gyurcsány Ferenc szétrepkedte az állami költségvetést

2008-ban közel félmilliárd forint értékben utazgatott szerte a világban a bukott miniszterelnök. Furcsa, hogy akkor ez nem volt akkor gond a hazai álhírgyáraknak. Az Origo most összegyűjtötte, hogy Gyurcsány Ferenc mennyit utazott repülővel, amikor kormányfő volt.

Nehéz megfejteni, miért, de a vesztes választás óta az ellenzéki politikusok és az őket 0-24 órában kiszolgáló balliberális álhírgyárak tisztességesen rákattantak Orbán Viktor miniszterelnök utazásaira. Azt, hogy hogyan kell alaposan mellé lőni a témában, Demeter Márta két alkalommal is bemutatta, a bocsánatkérést viszont azóta sem sikerült prezentálnia. Hiába a gigantikus hiba, az ellenzéki politikus továbbra is rajta tartja a lábát a populista-gázpedálon, és ugyanott folytatja, ahol korábban abbahagyta: teljes sebességgel rohan a fal felé.


A napokban írásbeli kérdést tett fel Benkő Tibor honvédelmi miniszternek, amelyben azt firtatta, hogy a magyar miniszterelnök honvédségi repülőgéppel utazott-e Milánóba. Ahogy az mostanában divatos, a hírt az összes fake news felület villámgyorsan átvette, és habzó szájjal terjeszteni kezdte.

Akkor persze hidegen hagyta őket, amikor Gyurcsány Ferenc a kormányváltás előtti időszakban gyakorlatilag szétrepkedte a világot, és ezzel együtt a magyar költségvetést is – írja a lap.


  • 2006-ban az adófizetőknek csaknem ötmillió forintjukba került az akkori kormányfő luxemburgi látogatása, Gyurcsány bérelt különgépet kapott. A Kormányszóvivői Irodán ezt annyival igyekeztek elintézni, hogy a menetrend szerinti járattal közlekedve drágább lett volna az utazás.
  • Nem ez volt az egyetlen ilyen útja a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnökének. Gyurcsány miniszterelnökségének első másfél évében (2004-2006) összesen 17-szer vett igénybe ilyen magángépet, és ezeknek az utaknak az összértéke 117 millió forint volt. A kormányfő 2004-ben Lengyelországba és Irakba látogatott, majdnem 10 millió forint értékben. A rá következő évben 12-szer, összesen 93 millióért utazott magángépen külföldre, gyakorlatilag körberepkedte Európát. Jellemző, hogy ezt akkoriban a most olyannyira független-objektív és kritikus Index azzal mentegette, hogy szinte mindig Európába repült.
  • 2008 januárja sem maradt kormányfői különgépezés nélkül. Ugyan nem volt a legjobb üzenete, de a gazdasági válság kirobbanásának évében a svájci davosi Világgazdasági Fórumra is magánrepülőgéppel érkezett a bukott kormányfő, ami 6,3 millió forintba került az adófizetőknek – közölte akkor a Hír TV. A hír megjelenésekor még csak január volt, de ez már a miniszterelnök harmadik külföldi útja volt. A Kormányszóvivői Hivatal a korábbiakhoz hasonlóan úgy magyarázta meg a repkedést, hogy “a körülményeknek megfelelően a legolcsóbb utazási megoldást választották.” No, igen, csak a körülményeket kell jól kijelölni, hogy a milliós magángépbérlés legyen a legjobb választás.
  • 2008 novemberében ismét különgépet kellett bérelni Gyurcsánynak, aki Csehországba és Szerbiába repült delegációstul. Az utazás két szomszédos országba 5,4 millió forintba került.
  • Gyurcsány 2008-as évre vonatkozó utazási költségei amúgy sem tűntek cseppet sem visszafogottnak: az egykori kormányfőnek 34 külföldi útja volt, melyek összes költsége 318,5 millió forintot tett ki. A következő évben Gyurcsány és Bajnai összesen 264 milliót repkedett el, 31 út alatt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek