EUR: 320,30 Ft
CHF: 280,15 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb XVI.kerület

Ha karácsony, akkor újra cipősdoboz-akció!

A kertvárosiak évek óta példát mutatnak összefogásból karácsony előtt. Idén sincs ez másképp, most is lesz cipősdoboz-akció a kerületben.

– A cél alapvetően mindig ugyanaz, vagyis a munkánkkal igyekszünk hozzájárulni ahhoz, hogy a legelesettebbek számára is szebbé, meghittebbé váljon karácsony ünnepe a kerületben és szerte az országban – mondta Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, az akció egyik fővédnöke, aki hozzátette, bár az adománygyűjtésnek ezt a módját nem ők találták ki, de Kovács Péter polgármesterrel hat évvel ezelőtt azon gondolkoztak, hogyan tudnák még hatékonyabbá tenni a kerületben mindazt, amit a Baptista Szeretetszolgálat országosan már régóta szervez.
– Büszkén mondhatom, ennek eredményeként született meg az a gyakorlat, amely szinte egyedülálló az országban, és amellyel közösségünk a Szeretetszolgálat elismerését is kivívta. Sikerült ugyanis valamennyi helyi oktatási, nevelési intézménnyel kapcsolatot teremteni, rajtuk keresztül elérni valamennyi szülőt, jelentős részüket pedig meg is nyerni az ügyünknek. Az önkormányzattal, az oktatási intézményekkel, helyi civilekkel és persze az adakozókkal közösen az elmúlt hat évben sikerült elérnünk, hogy ez lett a kerület legjelentősebb karitatív akciója.


Szatmáry Kristóf hozzátette, a kerületi akció azért is rendhagyó, mert időről időre próbálnak újabb célokat megfogalmazni, ezzel is újabb motivációt adni mindazoknak, akiket a kerületben megszólítanak.
– Amellett, hogy minden évben gondolunk azokra a családokra, gyermekekre, akik anyagi helyzetük, egészségi állapotuk vagy éppen családi kapcsolataik hiánya miatt nem élhetik át az igazi ünnepet, számos más helyre is tudtunk juttatni adományokat. Így például a kertvárosiak szeretetét több alkalommal is érezhették a kárpátaljai testvértelepülésünk rászorulói és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány árvaházainak lakói is.

A képviselő hozzátette, Böjte Csaba atya több alkalommal is járt náluk egyfajta köszönetként, ami sokaknak nagy lelki élményt jelentett. Volt olyan év, hogy pénzadományokat is sikerült gyűjteniük, amellyel támogatni tudták a Bethesda Gyermekkórház eszközbeszerzéseit vagy épp a Böjte Csaba árvaházában nevelkedő gyermekek fogászati kezelését.


– Engem minden évben büszkeséggel töltött el, hogy milyen mértékű összefogásra vagyunk képesek itt, a Kertvárosban, ha rászorulókról van szó. Már eddig is legalább 6000 családot tudtunk támogatni, és biztos vagyok benne, hogy most is összegyűlik annyi adomány, hogy 1000-1500 családhoz tudjunk eljuttatni felajánlásokat. De azt gondolom, ez az a terület, ahol nyugodtan lehetünk telhetetlenek.

Szatmáry Kristóf hozzátette, várják az  új vagy használt, de jó állapotban lévő játékokat, iskolai eszközöket, higiéniai felszereléseket. Ezeket kell elhelyezni egy dobozban, és feltüntetni, hány éves gyermeknek való, és ha az adomány jellege indokolja, azt is, hogy fiú- vagy lánygyermeknek szánják. Ezeken kívül várnak tartós élelmiszereket is. A cipősdobozok december 9-ig adhatóak le az Erzsébetligeti Színházban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.