EUR: 328,96 Ft
CHF: 300,72 Ft
2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Egyéb Székesfehérvár

Hétköznapi hősképző

A közöny ellen indít érzékenyítő programot a Hősök Tere Kezdeményezés – olvashattuk az Önkormányzati Kommunikációban. Öt fehérvári és egy veszprémi iskola diákjai és pedagógusai féléves programsorozatban sajátíthatják el, hogy miként válhatnak hétköznapi hősökké és hogyan tehetik a saját közösségeiket befogadóbbá, eredményesebbé.

Az Arconic Alapítvány segítségével megvalósuló képzés nyitóeseményét 200 diák és pedagógus részvételével tartották a Köfém Oktatási és Művelődési Központban.


Belőlük lehetnek a jövő hétköznapi hősei Fotó: ÖKK

– Szeretném, hogy a fiam olyan társadalomban nőjön fel, ahol számít, hogy odafigyelünk egymásra és segítünk egymáson! – fogalmazta meg Katus István, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgatója saját motivációját a Hősök Tere Kezdeményezés hat hónapos, egyedülálló közösségérzékenyítő programjának megnyitóján. Az Arconic Alapítvány támogatásával létrejött képzés során öt fehérvári és egy veszprémi iskola diákjai és pedagógusai olyan tudást sajátíthatnak el, amivel befogadó, sokszínű, együttműködő közösséget hozhatnak létre a környezetükben.

A hat hónap alatt a Hősök Tere Kezdeményezés munkatársai és az Arconic önkéntesei érzékenyítő előadások és tréningek segítségével három nagy témát járnak körbe. A hogyan gondolkozom magamról, mit képzelek magamról, milyen vagyok; miért maradunk közönyösek, amikor sokan vagyunk egy helyzetben és végül a mások megítélése, azaz az előítéletesség témakörét.


– Azt akarjuk elérni, hogy az emberek merjenek kiállni és tenni másokért a mindennapokban. Mert miközben sokan azt hisszük magunkról, hogy segítőkészek vagyunk, gyakran mégsem teszünk semmit olyan helyzetekben, amikor tehetnénk. A tréningjeinken, előadásokon, workshopokon keresztül azt mutatjuk meg, mit kell tudatosítanunk ahhoz, hogy változtassunk magunkon és másokon is – mondta Orosz Györgyi, a Hősök Tere Kezdeményezés társalapítója.

A program lezárásaként a pedagógusok, a diákok és az Arconic önkéntesei csoportokat alkotva 30 napos Hősök Tere-kihívásban vehetnek részt, aminek az a célja, hogy mindennap tegyünk valami jót másokért, ami nem rutin, hanem kilépünk vele a komfortzónánkból: például átadjuk a helyünket a buszon, megdicsérünk másokat, vagy éppen felszedjük a szemetet az utcán. Ezek egyszerű dolgoknak tűnhetnek, de valójában sokkal többször gondolunk a jótettekre, mint ahányszor gyakoroljuk. A kihívás során a résztvevők át tudják ültetni a gyakorlatba mindazt az elméleti tudást, amit a tréningeken elsajátítottak.

A programban részt vevő iskolák: a Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Székesfehérvári Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola, a Hétvezér Általános Iskola, Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma Szakközépiskolája és Kollégiuma, a veszprémi Ipari Szakközépiskola és a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

 • Kiszabadult a Mikulás!

  Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.