2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Székesfehérvár

Hetven évüket ünneplik jövőre

Az Alba Regia Táncegyüttes 2019-ben ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját, amit egy egész évet felölelő programsorozattal tesznek emlékezetessé. Az elmúlt hét évtizedben az együttes számos országos és nemzetközi szakmai sikert ért el, több generáció, több száz táncos került ki a műhelyből. Bemutatkozásaival Székesfehérvár jó hírét vitte a világban. Mind a jubileum, mind a Fölszállott a páva műsorban való szereplés kiválóan példázza a mozgalom értékét Székesfehérváron.

“Hetvenévesek” és mégis fiatalok, szépek Fotó: ÖKK

Az emlékév programjairól és az együttes terveiről dr. Cser-Palkovics András polgármester és Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke beszélt. Dr. Cser Palkovics András köszöntőjében elmondta, hogy az Alba Regia Táncegyüttes már nagyon sokat tett a város közösségéért, hiszen a 70 év alatt generációkon átívelő, élethosszig tartó mozgalmat alapított, és egy várost ismertetett meg a magyar népi hagyományokkal. Kiemelte: e nélkül a mozgalom nélkül nem létezne a Táncház, amely kiemelkedő központja és nagy értéke Fehérvár kulturális életének. Elmondta: bízik benne, hogy az emlékév jelentős momentuma lesz, hogy az épület a város tulajdonába kerülhet. A város szándéka, hogy átvegye, felújítsa és üzemeltetésével biztosítsa, hogy a mozgalomnak ne csak 70 éves története legyen, hanem jelene is, és a következő évtizedekben is Székesfehérvár kulturális életét szolgálja.


A rendezvények között többféle táncelőadás, kiállítás, táncházi program, interaktív családi program, beszélgetés, csoportos és egyéni verseny, találkozó is szerepel, megszólítva mintegy százezer fehérvári, Fejér megyei lakost. Ezekről Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke beszélt. Hét évtizedet felölelő programkavalkád lesz, amelyet a Botos József által negyed évszázada megálmodott Vigasságcsinálók Báljával nyit az együttes. A kerek évfordulóra egy könyv megjelentetését is tervezik.

A 2019-es jubileum első féléves programja

Február 2.: Vigasságcsinálók Bálja – helyszín: Táncház nagyterem. Mintegy negyed évszázada, hogy Botos József, az Alba Regia Táncegyüttes egykori művészeti vezetője elgondolása alapján folyamatosan „csinálják” a vigasságot azzal a céllal, hogy a fehérvári báli szezon elsőként a táncosokkal induljon el. Az esten fellép Gájer Bálint, a Székesfehérvári Balett Színház, a Dimenzió zenekar és a házigazda Alba Regia Táncegyüttes.

Február 9.:  Néptáncosok IV. Fehérvári Találkozója – helyszín: Táncház nagyterem. Ide várják táncos barátaikat és kollégáikat a Kárpát-medencéből egy egész napos játékos találkozóra, amelyet Szalonna és bandájának esti koncertje és táncháza koronáz meg.

Március 23.: VII. Mezőföld Virágai Szólótáncverseny – helyszín Táncház nagyterem. Hetedik alkalommal hívják Közép-Dunántúl régiójából azokat a táncosokat gyermek, ifjúsági és felnőtt korosztályból, akik legkedvesebb táncukat egyénileg szeretnék bemutatni a szakmai zsűri és a közönség előtt.

Március 30.: Családban marad – helyszín: Táncház nagyterem. A kivételes előadással azokat a táncos famíliákat hívják színpadra, akik két-három generáción keresztül az együttesben öregbítették és öregbítik az „albások” hírnevét.

Április 6.: Generációk találkozója – helyszín: Táncház. A hetven év alatt egyre több fiatal kerülhetett kapcsolatba a magyar néptánc hagyományaival. Ezen a találkozón több egykori albás táncos közösen nosztalgiázva, főzve, beszélgetve, sok-sok tánccal és zenével fűszerezve emlékezik a múltra.

Április 28.:  A tánc világnapja – helyszín: Vörösmarty Színház. Az Alba Regia Táncegyüttes mintegy 40 éve minden április végén a Vörösmarty Színházban ünnepli a tánc világnapját a fehérvári közönséggel együtt. Ezt a hagyományt folytatva az elmúlt 70 év legsikeresebb koreográfiáit az egykori és jelenlegi táncosok előadásában elevenítik fel.

Május 25–26.: VII. Húzd keresztül! – Helyszín: Művészetek Háza. Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiválja. Országos minősítő fesztivál, a rendezvény szakmai támogatója az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület.

Kapcsolódó Cikkek