2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Egyéb Pécs

Hiánypótló szakot indítottak

A dél-dunántúli térségben egyre nagyobb igény mutatkozott a szőlész-borász mérnökök iránt, ezért Pécs és Szekszárd a borvidékek együttműködésével közösen indította be a szakképzést. A hároméves képzés első évfolyama hamarosan diplomázik, a hallgatók közül pedig szinte már mindenki tudja, hol helyezkedik el a jövőben.

Volt, aki azért jelentkezett, hogy belevágjon a bortermelésbe, de olyan fiatal is akadt, akinek a felmenői már foglalkoztak borászattal. A Pécsi Tudományegyetem által elindított szőlész-borász mérnök szakon a hallgatók olyan tudást kapnak, amelynek segítségével akár önálló borászati gazdaság létrehozására és üzemeltetésére, valamint borászati termékek forgalmazását is képesek lesznek. Emellett arra is felkészítik őket, hogy hogyan kell a különféle nagyságú és szerkezetű termelőegységekben folyó szőlészeti-borászati munkákat megszervezni és irányítani.


Egyedülálló oktatási háttér: a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében 1700 tételes génbankkal ismerkedhetnek meg a hallgatók

– Aki itt végez, szőlész-borász agrármérnök lesz, így nemcsak növényélettannal, hanem matematikával, fizikával és kémiával is sokat foglalkozunk – mondta dr. Jakab Gábor, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója.

A szakot nappali és levelező tagozaton is el lehet végezni.


– Ez egy nagyon fontos képzés itt, a dél-dunántúli régióban, hiszen a szőlészet-borászat húzóágazat, egyre nő a nívós borászatok száma és a megtermelt palackmennyiség is, és szükség volt képzett szakemberekre – mondta prof. dr. Horváth Béla, a PTE KPVK egyetemi tanára.

A hallgatók az elméleti oktatás mellett a Pannon borrégió borvidékein szerezhetnek szakmai gyakorlatot. A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében pedig az 1700 tételes génbankkal, valamint különböző alany-nemes kombinációkkal és művelési módokkal ismerkedhetnek meg.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.