2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Nagykanizsa

Huszonhat család kapott füstérzékelőt

A Ne gyújtsa! Gyűjtse! elnevezésű országos kampány részeként Zala megyében – karitatív szervezetekkel együttműködve – huszonhat füstérzékelőt adott át a katasztrófavédelem. A készülékek érzékelik az esetleges tűzből származó füstöt a levegőben, így egy háztűz esetén nagyobb esély van a menekülésre.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. országos kezdeményezésének egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a lakástüzek és az abból eredő sérülések megelőzésére, a biztonságos fűtésre, a tűzvédelmi szabályok betartására, és arra ösztönözze az embereket, hogy minél többen helyezzenek el otthonukban füstérzékelőt, emlékeztet Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.


A füstérzékelő életet menthet. Mostantól 26 család élhet nagyobb biztonságban (Fotó: ZMKI)

Zalában huszonhat füstérzékelőt adtak át a napokban a Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Karitász által javasolt, nehéz életkörülmények között élő embereknek.

– Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat – folytatja a szóvivő. – A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, az érzékelők ezt átlagosan egy percen belül jelezik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz mielőbbi eloltására.

A karitatív szervezetek képviselőivel közösen Bajsz András és Horváth Szabolcs tűzoltó alezredes vitte házhoz a készülékeket, ahol a szakemberek beüzemelték azokat, s a háziakat megtanították a használatukra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.