2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Belföld

Így árulta el a baloldal a határon túli magyarokat

Napra pontosan tizennégy évvel ezelőtt tartottak népszavazást Magyarországon arról, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények maradjanak-e állami, önkormányzati tulajdonban vagy a privatizáció sorsára jusson ez a szektor is, valamint, hogy a határon túli nemzettársaink egyszerűbb eljárással megkaphatják-e a magyar állampolgárságot.

Az Origo összegyűjtötte, hogy a baloldal miként árulta el 2004-ben a határon túli magyarokat.

Ugyan a népszavazáson csak két kérdésre kellett választ adni, a referendumot megelőző, egyre nagyobb vita és egyre erősebb kampány inkább a kettős állampolgárságról szólt. A Magyarok Világszövetsége által benyújtott kérdés így szólt:

Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. törvény 19. paragrafusa szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?


Az Origo emlékeztet arra, hogy végül alig több mint 3 millió szavazó járult az urnákhoz a lehetséges 8 millióból, elsősorban a Gyurcsány Ferenc vezette kormány gyalázatos propagandája miatt.

Az akkori kormány, illetve az MSZP az emberek – a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok gazdaságpolitikája miatt amúgy is romló – létbiztonságba vetett hitét támadta tudatosan. Röviden így lehet összefoglalni a kampányukat: kevesebb lesz a pénzed, a nyugdíjad, ha a határon túli magyarok az állampolgárság birtokában idejönnek Magyarországra, mert pénzt vesznek el tőled. A szokásos internacionalista kényszeres megfelelés szintén a kampány része volt: mit szól majd az Európai Unió, mit szólnak majd a környező országok? Hogy a valóságtól mennyire elrugaszkodott számok hangzottak el akkoriban, jól jelzi, hogy a Gyurcsány-kormány egyes számításai800 ezer (!) áttelepülőről szóltak.Gyakran hangoztatott érv volt, hogy a kettős állampolgároknak és hozzátartozóiknak is járt volna az egészségügyi ellátás. Ami nyilvánvaló hazugság volt, hiszen a társadalombiztosítási jogosultság nem állampolgársághoz kötött, hanem a járulék fizetéséhez – írja a portál.


A részletes leírás azt is felidézi, hogy Gyurcsány akkor azzal riogatott, hogy minden magyar adófizetőnek egy évben plusz 168 ezer forintot kell fizetnie, ha a referendum sikeres lesz és a határon túliak igénybe veszik az állampolgári jogon járó szolgáltatásokat.  Gyurcsány még a Corvinus Egyetemre is elment folytatni a hazugságkampányt, bemutatva a Felelős döntés c. kiadványukat, melyben 16, azaz tizenhat oldalon keresztül próbálták statisztikákkal és interjúkkal alátámasztani igazukat.

De kiderül az is, hogy mi volt a feladata Bangóné Borbély Ildikónak a kampányban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Migráns erőszakolt Budapesten

  Migráns erőszakolt Budapesten

  Elképesztő esetről számolt be a Ripost. A lap birtokába került információk szerint tegnap hajnalban egy fekete bőrű férfi megvert majd a nyílt utcán megerőszakolt egy magyar lányt.

 • Karácsony Gergely félrebeszélt

  Karácsony Gergely félrebeszélt

  Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan azért panaszkodik, hogy nem hívják be a közmédiába, azonban amikor mégis lehetőséget kap – ha épp elfogadja a meghívást – akkor sem él a lehetőséggel, nem ad érdemi válaszokat a kérdésekre.

 • Vitézy: Rengeteg fejlesztés lesz Budapesten

  Vitézy: Rengeteg fejlesztés lesz Budapesten

  Budapest fejlesztésével foglalkozó államtitkárság létrejötte óta dolgozunk  többek között azon, hogy a vasút végre nagyobb szerepet vállaljon Budapest közlekedési hálózatában, megszűnjenek a tarthatatlan állapotok a budapesti repülőtéren és meginduljon a hévek fejlesztése.