EUR: 323,43 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 27., csütörtök
László

Extra Pécs

Így díszítették a fát nagyanyáink!

Karácsony közeledtével észre sem vesszük, hogy olyan hagyományok mellett megyünk el, amelyeket egykor az elődeink ebben az időszakban követtek. A karácsonyi abrosz jelentése, a fára került kesztyű, sál és zokni fontossága, valamint a csúcsdísz a fa tetején. A teljesség igénye nélkül készítettünk egy válogatást.

Kezdetben nem is volt karácsonyfa, a katonáknak köszönhetjük

Korábban karácsonyi termőágat, életfát állítottak, amelyet almával, dióval és pattogatott kukoricával díszítettek. A megújuló természetet szimbolizálta, és a ház mestergerendájára kötötték. A karácsonyfát azoknak az I. világháborúban szolgált katonáknak köszönhetjük, akik otthonról kapott ajándékaikat, kesztyűiket, sáljaikat és zoknijaikat a fronton található fákra aggatták karácsony napján. Amikor a háborúból hazatértek, a szokást hálából folytatták, így minden évben karácsonyfát állítottak, és azt feldíszítették.


A dió a rontást hárította el

Nem volt fényes, és több jelentése volt a fának, mint most

A karácsonyfa sosem csillogott még ennyire, mint mostanában. Az emberek mindig önmegtartóztatással várták a karácsonyt, és úgy hitték, hogy egyedül a karácsonyi szentmisével kaphatnak áldást azok a dolgok, amelyeket a karácsonyi asztalra, a termőág alá helyeznek. Így addig nem is nyúltak az ott található ételhez, italhoz.

Az abrosz sem mindegy!

Régen nemcsak az asztalra helyezett étel és ital, hanem az abrosz is áldásban részesült, mikor a misén az Úr felmutatása megtörtént, így az abrosznak különleges jelentést tulajdonítottak. Hiszen a következő esztendőben ezzel fedték le a kenyeret, amelyet dagasztottak, illetve a földeken ebből vetették el a gabonát, hogy bő termés legyen.


Az asztalra azok az ételek, italok és magvak kerültek, amiket áldásban akarták részesíteni

Miért volt eke a karácsonyi asztal alatt?

Míg az asztalra méz, dió, pálinka és bor is került, hogy áldásban részesüljön, addig az asztal alatt voltak a mezőgazdasági eszközök: az ekecsoroszlya, az ásó, a gereblye. De ugyancsak ide helyezték a gazda kalapját, csizmáját. Sokszor Jézus fekhelyét is elkészítették, ami, ugye, szalmából volt, ami az állatok legfőbb takarmánya.

A csúcsdísz jelentése

Napjainkban csillog, de eredetileg a fenyőnek, azaz a termőágnak a tetejére csupán csillagot helyeztek el. Ez vezette a királyokat Betlehembe.

Az almát annyi részre szeletelték fel, ahány tagja volt a családnak

Miért fontos az alma karácsonykor?

A termőágat, amely az életfát szimbolizálta, nem díszítették csillogó csodákkal, egyszerű szalagocskát kötöttek rá, és persze almát is. Az alma mindig jelen volt karácsonykor: a tökéletességet, az egységet szimbolizálta. Ennek volt még egy szerepe: a karácsonyi éjféli mise előtt a családfő felszeletelt egy almát annyi részre, ahány tagja volt a családnak, és mindenki evett belőle. Ezt azért tették, hogy ha a család valamelyik tagja év közben egyedül marad, akkor gondoljon erre  a pillanatra, és így újra együtt lehet szeretteivel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Avicii barátnője újra szerelmes

    Avicii barátnője újra szerelmes

    A tavaly tragikusan elhunyt Avicii féltve őrizte magánéletét. Halála után azonban kiderült: évek óta boldog párkapcsolatban élt Tereza Kacerová modellel, akinek kisfia is apjaként szerette a DJ-t.

  • Ascot, a puccos királyi kalapok parádéja

    Ascot, a puccos királyi kalapok parádéja

    A Royal Ascot néven futó lóverseny kétségkívül a világ legpuccosabb sporteseménye. A végeredménynél itt ugyanis sokkal izgalmasabbnak számít, hogy ki milyen kalapban jelenik meg.