2019. január 21., hétfő
Ágnes

Életmód

Így úszd meg a másnaposságot

Fájdalomcsillapító? Kávé? Gyógysör? A Lokál eloszlatja a másnapossággal kapcsolatos félreértéseket, összegyűjtöttük néhány tippet, aminek a segítségével pillanatok alatt regenerálódik a szervezet, és a szilveszteri buli után máris újult erővel vághatunk bele az újévbe.

Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy egy átmulatott éjszaka után szörnyű macskajajra ébredt. A másnaposság elkerüléséért tehetünk óvintézkedéseket a buli előtt és a buli után is, de persze a mulatság közben is érdemes néhány dologra odafigyelni.


Nézzük meg elsőként azt, hogy mit tehetünk az alkoholfogyasztást megelőzően.

Tartalmas vacsora
Az esti buli előtt fontos, hogy bőségesen vacsorázzunk. Ilyenkor nyugodtan fogyaszthatunk szénhidrátban gazdag ételeket, például tésztát, hamburgert, szendvicsfélét. Ezek az ételek ugyanis eltelítenek, és megakadályozzák az alkohol gyors felszívódását.

Elegendő folyadék
A parti előtt az étkezés mellett a folyadékbevitelre is érdemes odafigyelni. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű vizet vagy gyümölcslevet. Ezzel az előrelátó cselekedettel valamelyest kiküszöbölhetjük az alkohol szárító, vízelvonó hatását, ami segít másnap macskajaj nélkül ébredni.


Mit tegyünk és mit ne tegyünk a buli alatt?

Ne keverd!
Alapszabály, hogy ne igyunk össze mindenfélét. Határozzuk el az este elején, hogy milyen alkoholos ital mellett döntünk, és próbáljuk meg magunkat ahhoz tartani. Emellett törekedjünk a minőségre, és tartsuk észben, hogy az édes és szénsavas italokat, valamint a likőröket nehezebben bontja le a szervezet.

A kevesebb néha több
Noha a bulik könnyen elszabadulnak, és sokaknak valóban komoly problémát okoz a mértéktartás és a nemet mondás, ha másnap nem akarunk ágynak dőlve szenvedni, akkor nem árt egy-két kör koccintásból kimaradni. Emellett ne felejtsünk el az éjjel alkoholon kívül valami mást is inni, óránként legalább egyszer húzzunk le egy pohár vizet vagy üdítőt.

Végül vessünk egy pillantást arra, hogy mit tehetünk, ha a partiból már hazaértünk.

Lefekvés előtt
Mielőtt ágynak dőlünk, engedjünk be a szobába friss levegőt, szellőztessünk ki amennyire csak tudunk, egy átmulatott éjszaka után ugyanis nagy szükségünk van a friss oxigénre. Emellett igyekezzünk pótolni a szükséges ásványi anyagokat, egy nagy pohár vízzel vegyünk be magnéziumot, kalciumot, káliumot.

Felkelés után
Kétféle másnapos ember létezik: az, aki egy falatot sem bír enni és az, aki az egész világot feltudná falni. Egyik véglet sem szerencsés, próbáljunk meg inkább több alkalommal kicsi adagot enni, jól tud esni ilyenkor a forró leves vagy a lédús gyümölcs. Emellett fogyasszunk sok folyadékot, ami lehet kávé, tea, gyümölcslé, víz, a lényeg, hogy annyit igyunk, amennyit csak bírunk.

Forró fürdő, vizes borogatás
Másnap mindenkinek jót tesz, ha vesz egy forrófürdőt, a meleg víz ugyanis serkenti a vérkeringést, ami szintén segít regenerálódni. Ha azonban képtelenek vagyunk az ágyból kikelni, akkor érdemes vizes ronggyal borogatni a fejünket, ami fájdalomcsillapító mellett hamar elmulasztja a fejfájást, megnyugszunk, és egy kicsit fel is frissülünk tőle. Ha van erőnk, akkor a szabadba is kimehetünk egy kis sétára.

Kapcsolódó cikkek:
Hogyan térjünk vissza a szabiról?
Le lehet állni a piálással! Tuti, hogy köze van az idő előtti elhalálozáshoz
Az alkoholnak “nincs biztonsággal fogyasztható mennyisége”
A dohányzás és az ivászat már ifjúkorban károsítja az artériákat

Kapcsolódó Cikkek

 • Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Jön az eddigi legvadabb Mustang: a Shelby GT500

  Bár a történelem nem azt bizonyítja, hogy a Mustang márkanév elfáradt volna az autótörténelmi modell közel 55 éves sikersorozata alatt, de a Fordnál ügyelnek is rá, hogy rendre új lendületet adjanak a legenda továbbgördülésének.

 • Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Ingyen sütizhet, aki itt szobabiciklizik

  Hosszú várakozás után megnyílt a kibővített Fitlife Cukormentes Cukrászda a budapesti Király utcában. Az immár 27 férőhelyes cukrászdában bárki kényelmesen elfogyaszthatja kedvenc süteményét.

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.