2019. július 20., szombat
Illés

Belföld

Íme, a legbrutálisabb képek a Budapesten őrjöngő vandálok pusztításáról

A végtelenségig kitartottak a rendőrök és még azon túl is hatalmas türelmet és fegyelmezettséget tanúsítottak, a szerda esti tüntetésen – mondta Balogh János országos rendőrfőkapitány. Majd hozzátette: Ilyen intenzitású támadás már nagyon rég nem érte a rendőröket. 

Törvényesen biztosították a tüntetést mind szerdán mind csütörtök este a rendőrök, annak ellenére, hogy a tüntetést hivatalosan egyik alkalommal sem jelentették be. Balogh János országos rendőrfőkapitány szerint ez a jog kijátszása, ugyanis így nincs hivatalos szervező, ezért a felelősségre vonás is várat magára. Ennek ellenére a rendőrség egy jól szervezett és célzottan a tömeget irányító vezetői magot érzékelt a tüntetések során.


A rendőrfőkapitány elmondása szerint az utolsó pillanatig bíztak abban, hogy a tömeg jobb belátásra tér, és csak akkor vetették be a könnygáz spray-t, amikor már több rendőr is megsérült és tarthatatlanná vált a tömeg előrenyomulása. Többek között szánkókat gyújtottak fel, amik a rászoruló gyerekekhez kerültek volna, amelynek értéke egyenként 12 ezer forint. Volt aki a felgyújtás helyett a lopás mellett döntött,  az az 5 fő akit szánkólopás miatt elfogott a rendőrség ezzel magyarázták tettüket: “jó ötletnek tűnt”, vagy hogy “állagmegóvás végett vettem magamhoz”, vagy éppen ‘”a gyerekeimnek majd jól jön”.

A vandál politikai aktivisták primitívségére mi sem jellemzőbb, mint az, hogy egyesek a tömegben végezték a dolgukat, íme egy videó minderről:


A rendbontók célja között az is szerepelt, hogy az ország karácsonyfáját is megrongálják, ugyanis a karácsonyfát tartó acélsodronyok egyikét kilazították, amivel gyakorlatilag életveszélyes helyzet is ki tudott volna alakulni, ha a fa eldől. Ezek mellett megrongálták az Országház épületének I-es kapuját, több padban és parkban is kárt tettek. Csak a takarítás költsége így elérte a 2 millió forintot. A Kossuth téren felhalmozódott szemét a napi mennyiség 30 szorosát tette ki.

Sérült rendőrök száma:

Első nap vége: 9 fő

Második nap vége: 5 fő

Őrizetbe vett személyek száma:

Első nap vége: 13 fő őrizetbe vétel + 5 fő Központi Nyomozó Főügyészség

Második nap vége: 4 fő

Előállított személyek száma:

Első nap vége: 35 fő

Második nap vége: 16 fő

Előállított személye közül hány a külföldi:

Első nap vége: 2 fő (belga, német áp.)

Második nap vége: 0

Az összesen előállított személyek közül hány büntetett előéletű: 11 fő

 

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek