EUR: 336,18 Ft
CHF: 313,31 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Egyéb Kecskemét

Intelligens zebrákkal a biztonságos közlekedésért

Három kecskeméti helyszínen van már intelligens gyalogátkelőhely. A SafeCross elnevezésű rendszer az útburkolatba épített felvillanó aktív LED-prizmák segítségével hatékonyan hívja fel a figyelmet az átkelőhelyen haladó gyalogosokra, ezáltal bizonyítottan csökkenti az őket érő balesetek számát.

– Öröm, hogy egy ilyen átadáson vehetünk részt – nyitotta meg a sajtótájékoztatót dr. Homoki Tamás alpolgármester –, mindenki tudja, hogy a város nagy figyelmet fordít a gyalogos-átkelőhelyek biztonságára. Az utóbbi időben közel negyven átkelőhelyen történt, illetve történik kisebb-nagyobb beavatkozás. Többek között irányító jelzőlámpás gyalogátkelőhelyek létesültek, illetve villogó táblákat állítottunk fel, valamit az aszfaltba épített, az érkező fényre visszavillanó prizmás rendszereket alakítottunk ki. Mind közül kiemelkednek az intelligens gyalogos-átkelőhelyek, amelyekből október végére három készült el Kecskeméten. Közülük egyet a Generali biztosító alapítványának köszönhetően, kétmillió forintból alakítottak ki. A másik kettőt a városi költségvetésből finanszíroztuk, több mint 4,6 millió forint értékben – hangsúlyozta az alpolgármester. Dr. Homoki Tamás hozzátette, országos tendencia a gyalogosbalesetek számának emelkedése, ezért minden olyan megoldásra figyelni kell, amely ezt a trendet megfordíthatja.


Okos zebra a Március 15. utca és a Pajzs utca kereszteződésében

A statisztikák szerint a közúti balesetek nagy része a gyalogos-átkelőhelyeken következik be. Kecskeméten az elmúlt egy évben több halálos gázolás történt kijelölt gyalogátkelőhelyeken, ezért a városvezetés kiemelt figyelmet szentel a gyalogosok védelmének. A Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság az alábbi helyszíneket jelölte ki okoszebra létesítésére:

 • a Március 15. utca és Pajzs utca kereszteződésében lévő gyalogátkelőhely;
 • a Nyíri úton, a szabadidőközpont bejáratánál lévő gyalogátkelőhely;
 • a Mátyás király krt. és Daróczi köz csomópontjában lévő gyalogátkelőhely.

A Generali a Biztonságért Alapítvány céljai között szerepel a közrend, közbiztonság és közlekedésbiztonság, vagyonbiztonság védelmének támogatása. A célok megvalósítását szolgálja a közlekedésbiztonsági eszközök, műtárgyak létesítése – ezért írták ki a pályázatot a SafeCross intelligens gyalogátkelőhely-rendszer kialakítására is. Az alapítvány 2018-ban összesen 10 településen, településenként 1-1 intelligens gyalogátkelőhely-rendszer kiépítésének támogatását vállalta. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a korábban kiválasztott három helyszín közül a Március 15. utca és a Pajzs utca kereszteződésében lévő gyalogátkelőhellyel pályázott a felhívásra, és a pályázatot az alapítvány kuratóriuma támogatásra érdemesnek ítélte.


Kapcsolódó Cikkek

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Jól debütált a kanadai!

  Jól debütált a kanadai!

  Új vezetőedzővel feszültek neki a Brassó csapatának a Dunaújvárosi Acélbikák, és úgy tűnik, bevált a váltás: 7-5-re nyertek a hazaiak.