EUR: 320,27 Ft
CHF: 280,14 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Egyéb Kecskemét

Intelligens zebrákkal a biztonságos közlekedésért

Három kecskeméti helyszínen van már intelligens gyalogátkelőhely. A SafeCross elnevezésű rendszer az útburkolatba épített felvillanó aktív LED-prizmák segítségével hatékonyan hívja fel a figyelmet az átkelőhelyen haladó gyalogosokra, ezáltal bizonyítottan csökkenti az őket érő balesetek számát.

– Öröm, hogy egy ilyen átadáson vehetünk részt – nyitotta meg a sajtótájékoztatót dr. Homoki Tamás alpolgármester –, mindenki tudja, hogy a város nagy figyelmet fordít a gyalogos-átkelőhelyek biztonságára. Az utóbbi időben közel negyven átkelőhelyen történt, illetve történik kisebb-nagyobb beavatkozás. Többek között irányító jelzőlámpás gyalogátkelőhelyek létesültek, illetve villogó táblákat állítottunk fel, valamit az aszfaltba épített, az érkező fényre visszavillanó prizmás rendszereket alakítottunk ki. Mind közül kiemelkednek az intelligens gyalogos-átkelőhelyek, amelyekből október végére három készült el Kecskeméten. Közülük egyet a Generali biztosító alapítványának köszönhetően, kétmillió forintból alakítottak ki. A másik kettőt a városi költségvetésből finanszíroztuk, több mint 4,6 millió forint értékben – hangsúlyozta az alpolgármester. Dr. Homoki Tamás hozzátette, országos tendencia a gyalogosbalesetek számának emelkedése, ezért minden olyan megoldásra figyelni kell, amely ezt a trendet megfordíthatja.


Okos zebra a Március 15. utca és a Pajzs utca kereszteződésében

A statisztikák szerint a közúti balesetek nagy része a gyalogos-átkelőhelyeken következik be. Kecskeméten az elmúlt egy évben több halálos gázolás történt kijelölt gyalogátkelőhelyeken, ezért a városvezetés kiemelt figyelmet szentel a gyalogosok védelmének. A Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság az alábbi helyszíneket jelölte ki okoszebra létesítésére:

 • a Március 15. utca és Pajzs utca kereszteződésében lévő gyalogátkelőhely;
 • a Nyíri úton, a szabadidőközpont bejáratánál lévő gyalogátkelőhely;
 • a Mátyás király krt. és Daróczi köz csomópontjában lévő gyalogátkelőhely.

A Generali a Biztonságért Alapítvány céljai között szerepel a közrend, közbiztonság és közlekedésbiztonság, vagyonbiztonság védelmének támogatása. A célok megvalósítását szolgálja a közlekedésbiztonsági eszközök, műtárgyak létesítése – ezért írták ki a pályázatot a SafeCross intelligens gyalogátkelőhely-rendszer kialakítására is. Az alapítvány 2018-ban összesen 10 településen, településenként 1-1 intelligens gyalogátkelőhely-rendszer kiépítésének támogatását vállalta. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a korábban kiválasztott három helyszín közül a Március 15. utca és a Pajzs utca kereszteződésében lévő gyalogátkelőhellyel pályázott a felhívásra, és a pályázatot az alapítvány kuratóriuma támogatásra érdemesnek ítélte.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.