2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld

Jövő nyár végére készülhet el az energiastratégia új változata

A 2011-ben megfogalmazott energiastratégia új változatának jövő nyár végére kell elkészülnie, az energetika és a klímapolitika közös cselekvési terve pedig 2019 végére áll össze – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Világgazdaság szerdai számában megjelent interjújában.

Kaderják Péter közölte: Magyarország készülő energetikai és klímastratégiája az üvegházhatású gázok kibocsátásának 40 százalékos csökkentését jelölheti meg 2030-ra 1990-es bázison, míg a megújuló energia végső felhasználásából való részesedése a tervezet szerint 20 százalékra nő.


Magyarország európai összevetésben is kiemelkedő eredményt ért el az egy főre jutó hazai szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében – hangsúlyozta az államtitkár.

Rámutatott: az üvegházhatású gázok visszafogásának fő területe az energiafelhasználás mérséklése, a megújuló energiaforrások hasznosításának növelése, valamint a közlekedés zöldítése.

A kis- és középvállalkozások számára a Ginop 4-es programon belül 2019 első felétől elérhető támogatás a napenergia felhasználásával történő energiaigény-mérséklést ösztönzi majd. A jövő év elején jelennek meg a fél megawattosnál nagyobb naperőművek telepítésére vonatkozó pályázatok – mondta el Kaderják Péter.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Dinnye nélkül nincs nyár

  Dinnye nélkül nincs nyár

  Rengeteg dinnyefélét lehet kapni manapság a piacokon, bevásárlóközpontokban, azonban a választás nem mindig könnye.

 • Tarlós helyretette az ellenzékieket

  Tarlós helyretette az ellenzékieket

  Nyílt levelet jelentetett meg a Magyar Nemzetben Tarlós István főpolgármester, aki szerint az ellenzéki fpolgármester-jelöltek “szamárságokkal” hitegetik a választókat, Kálmán Olga ígéretekre elköltött kétezer milliárd forintot, Karácsonyra saját szövetségesei sem hallgatnak és még Puzsér sem mondott akkor “dőreségeket”, mint ők ketten.

 • Hülyét csinált magából Soros fia

  Hülyét csinált magából Soros fia

  Soros György fia éppen Budapesten panaszkodott arról, hogy elüldözték családi egyetemüket Budapestről. A kijelentés annyira meghökkentő, hogy Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős államtitkár nem is ment el mellette szó nélkül.

 • Márki-Zay a gyerekfenyítés híve

  Márki-Zay a gyerekfenyítés híve

  Egészen meghökkentő felvétel került elő Márki-Zay Péterről, Hódmezővásárhely hét gyermekes polgármesteréről. A politikus többek között arról beszélt múlt hét szerdán egy helyi rádióadásban, hogy a gyereknevelés során szükségét érzi a testi fenyítésnek is.