2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb II.kerület

Jővő őszre már az új oviba mehetnek a pesthidegkúti kisgyerekek

A II. kerületi önkormányzat Pesthidegkúton, a Kadarka és a Szabadság utca sarkán álló telken új óvodát épít, amely várhatóan 2019 őszétől a Hidegkúti út 220. szám alattit váltja ki. Az új létesítmény a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont, valamint az épülő uszoda területével határos. Az uszoda alkalmas lesz az óvodai igények ellátására is, ami lehetővé teszi az úszásoktatás bevezetését is.

Pesthidegkúton évről évre nő az óvodai beiratkozások száma, a jelentkezések minden évben meghaladják a rendelkezésre álló férőhelyeket. A II. kerületi önkormányzat az elmúlt évtizedben összesen közel másfél milliárdos beruházással 750 új hellyel bővítette óvodai hálózatát, és az intézményrendszer bővítése folyamatosan napirenden van. A hiányzó kapacitások csökkentését, az óvodai férőhelyek számának növelését valósítja meg a most induló „Községház Utcai Óvoda Hidegkúti út 220. sz. tagintézményének épületkiváltása” című, kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése tárgyú pályázati felhíváson nyertes projekt is. A jelenlegi óvodafejlesztés célja, hogy a Hidegkúti út 220. szám alatti meglévő, rossz adottságú telken álló, a szabványnak nem megfelelő épület helyett egy másik, immár alkalmas helyszínen, a Kadarka u. 1–3. (Szabadság u. 43.) alatt épülő új óvoda magas szakmai színvonalon álljon a környékbeli kisgyermekes családok rendelkezésére.


Az óvoda létesítése emellett hozzájárul majd a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatéréséhez, ezáltal a foglalkoztatás növeléséhez, az óvodai ellátáshoz való hozzáférés javításával és a szolgáltatás minőségi fejlesztésével. Az újonnan létesített épület elkészültével a kerületrész óvodai helyigénye az előírásoknak, szabványoknak megfelelő feltételek között valósul meg. A megépítéséhez szükséges telket az önkormányzat biztosította a Kadarka utcában, és az önkormányzat saját forrásból működteti majd. A meglévő helyett egy új, korszerűbb épület megépítésével az üzemeltetési költségek az eddigieknél jóval alacsonyabbak lesznek, hiszen az új óvodaépületben megújuló energia- (napenergia) és csapadékvíz-hasznosítás valósul meg, illetve egészségesebb lesz az új környezet.

A tervezett Kadarka utcai óvoda hasznos alapterülete 1167 négyzetméter. Az új épületben részleges pince, földszint és emelet lesz. Az építési költség előreláthatólag több mint 800 millió Ft. A most induló projekthez 400 millió forintot a VEKOP vissza nem térítendő pályázati, illetve több mint 400 millió forintot a II. kerületi önkormányzat saját forrásból biztosít.


A projektről bővebb információt a II. kerületi önkormányzat honlapján, a www.masodikkerulet.hu/kadarka_utcai_ovoda_projekt oldalon olvasható.

Az új óvoda a Pokorny József Sport- és Szabadidőközpont, valamint az épülő uszoda területével határos

Az új épület szakmailag és korszerűségi szempontból is magas színvonalon áll majd a környékbeli kisgyermekes családok rendelkezésére

Kapcsolódó Cikkek