EUR: 323,90 Ft
CHF: 292,33 Ft
2019. június 25., kedd
Vilmos

Egyéb Szombathely

Karácsony szombathelyi módra

Ismert arcok 2018-ról, ünnepről, hagyományokról

Hende Csaba – országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke
Karácsony ünnepén és az azt megelőző adventi időszakban felértékelődik a család fontossága. Ilyenkor előtérbe kerülnek azok a nélkülözhetetlen kötelékek, pótolhatatlan gyökerek, amelyeknek köszönhetően ma is erős nemzet lehetünk. Hiszem, hogy csak az a társadalom lehet erős, amelyet összetartó, az értékeiket ápoló, a múltjukat megőrizni akaró családok alkotnak. Ezért gondolja úgy a kormány – Brüsszel és a baloldal ajánlatával szemben –, hogy Magyarország népességfogyását nem az illegális bevándorlók betelepítésével, hanem a magyar családok gyermekvállalásának ösztönzésével oldja meg. Nagyon fontos párbeszédet folytatni arról, hogy a segítés milyen további eszközeivel tudjuk ezt a célt támogatni és ösztönözni.
Jómagam békességgel készültem a karácsony ünnepére, igyekszem mind a négy gyermekünket ajándékkal meglepni, de hiszem, hogy a legtöbb, amit adhatunk, az az egymásra fordított minőségi idő.


Hende Csaba – országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke Fotó:CSG

Puskás Tivadar – polgármester
A karácsony a szeretet és a család ünnepe. A szentestét hagyományosan nálunk töltik a gyerekek és az unokák. Ilyenkor megtelik a ház, tízen vagyunk, és nincs nagyobb boldogság, mint a csillogó örömöt látni a gyerekek szemében. Remélem, az idén is nagy karácsonyfát hoz a Jézuska. A legfontosabb, hogy együtt lehetünk, de természetesen jólesik az embernek, ha a szerettei által kigondolt meglepetést talál a fa alatt.

Puskás Tivadar – polgármester Fotó: CSG

Halász Bence – kalapácsvető, Dobó SE
A karácsony azon kevés alkalmak közé tartozik, amikor együtt lehet az egész család. Még nem tudom, mi lesz a menü, de minden évben halászlé és guba is az asztalra kerül. Szentestére hazautazok Jánoshalmára, ott lesz háromnapos pihenőm a családdal. Közben tanulok is, hiszen még 3-4 vizsga vár rám decemberben.


Halász Bence – kalapácsvető, Dobó SE Fotó: CSG

Király Gábor – kapus, Szombathelyi Haladás
Bárhol is ért minket a karácsony külföldi pályafutásom alatt, mindig tartottuk az otthonról hozott hagyományokat. Hal és bejgli most is biztosan kerül az ünnepi asztalra. Huszonnegyedikén este ajándékozzuk meg egymást, de inkább az együttlétről szól az ünnep: ilyenkor végre értékes időt töltünk együtt.

Király Gábor – kapus, Szombathelyi Haladás Fotó:haladas.hu

Bálint Éva – színész, Weöres Sándor Színház
Családomnak a karácsony a csodavárásról szól. A mi házunkban csak szentestén gyúlnak ki a fények, ezzel is megkülönböztetve az ünnepet az év többi napjától. Szülőfalumban, Gyergyótekerőpatakon a mai napig hagyomány, hogy az ünnep előestéjén a gyerekek „megéneklik” a rokonokat, azaz sorra látogatják őket, és a házuk bejárata előtt karácsonyi dalokat énekelnek. Itt, Szombathelyen úgy őrizzük a hagyományt, hogy családi körben, a karácsonyfa előtt énekelünk egymásnak.

Bálint Éva – színész, Weöres Sándor Színház Fotó:CSG

Fodor Máté – énekes, Soulwave
Nálunk kiskoromban angol szokás szerint 25-én reggel volt az ajándékozás. Ez akkor okozott némi álmatlanságot, mai fejjel azt tartom a legfontosabbnak, hogy ilyenkor összejön a család. Ez az időszak jó arra, hogy a zenekarral kipihenjük az évet, az embereknek pedig azt üzenem, hogy ne görcsöljenek annyit, foglalkozzanak olyan dolgokkal, amelyek boldoggá teszik őket.

Fodor Máté – énekes, Soulwave Fotó: Fodor Máté instagramm

Rozán Eszter – író
Azt tartanám ideálisnak, ha az advent és a karácsony időszaka valóban a visszavonulás és az elmélkedés ideje lenne, de sajnos ezt nem mindig tudom megvalósítani. Az ünnep a hétköznapoktól való elszakadást jelenti, amikor egy kicsit jobban odafigyelünk egymásra, megpróbáljuk megtalálni az igazán fontos dolgokat, és talán a világot is egy kicsit szebbnek látjuk.

Rozán Eszter – író Fotó: facebook

Kapcsolódó Cikkek