EUR: 322,63 Ft
CHF: 288,36 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Sopron

Kezdődik a gigaberuházás a Fertő-tónál

Közel 30 milliárd forint értékű beruházás valósul meg a fertőrákosi vízi telepen 2020-ig. Valamennyi illetékessel megtörténtek az egyeztetések, a munkálatok ezekben a napokban kezdődnek.

Megjelentek az első munkagépek a Fertő-tónál, ahol korszakos fejlesztés indul. Miután a szükséges engedélyezési és kiviteli tervek rendelkezésre állnak, megkezdődhet a terület előkészítése, majd jöhetnek a mélyépítési munkálatok.
Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy elvégezték a víz- és természetvédelmi vizsgálatokat, és egyeztettek valamennyi érintett hatósággal, illetékes szervvel, céggel, sportegyesülettel, horgászegyesülettel, hajósokkal, szörfösökkel és Facebook-csoportokkal.
Hogy az élővilágot ne veszélyeztessék, fontos szempont volt, hogy a vegetációs időszakon kívül végezzék el a szükséges terepelőkészítő feladatokat. Ekkor már a fészkelő madarak sincsenek itt.
– Mivel a fertőrákosi öböl egy része, valamint a vízi telep építési terület, így jövőre biztosan nem lehet itt strandolni – mondta el a vezérigazgató, aki hozzátette, nagy hangsúlyt helyeznek a mederkotrásra, hogy az iszapos állapotot megszüntessék.
Úgy tervezik, hogy jövő tavasszal végeznek a terület előkészítésével, és ezután indulnak meg a mélyépítési munkálatok, a víz- és közmű kialakítása, illetve a kotrási és feltöltési munkák.
Egy olyan egyedülálló turisztikai attrakció megvalósítása a cél, amely túl azon, hogy a helyieknek kínál kikapcsolódást, a távolabbról érkezőknek is rendkívül vonzó lesz.
A kormány közel 30 milliárd forintot biztosít a fejlesztésekre: az első ütemben például új strand, látogatóközpont, kemping és kikötő létesül, emellett 2020-ig egy ökológiai bemutatócentrum, apartmanok, szálloda megépítése is a tervek között szerepel.

Egyértelmű cél az értékek feltárása és újratermelése
Fotó: SO

Nemzetközi szintű munkálatok várhatók 2020-ig
Fotó: SO


A beruházásokkal a turisztikai vonzerő is megnő, egészen biztosan emelkedik a látogatók száma
Fotó: SO

A korszakos fejlesztés már idén megkezdődik
Fotó: SO


Kapcsolódó Cikkek