2019. november 21., csütörtök
Olivér

Extra

Királyi karácsony: Ünnepi titkok II. Erzsébet királynő családjáról

A brit királyi család minden lépése érdekli az alattvalókat és a rajongókat, így a karácsonyi programjuk sem maradhat le a listáról. Idén Meghan már cuki pocakkal, Katalin Lajossal a karján a királynő pedig dédunokáival az ölében ünnepelheti a szentestét. 

A háromnapos ünnepséget, ahogy minden évben II. Erzsébet királynő norfolki birtokán tartják majd, így a Buckingham-palota általában kiürül az ünnepekre. A norfolki Sandringham-kastély a királynő privát otthona, Erzsébet és családja minden évben itt töltik a karácsonyt. Tavaly óta már Harry sem szingliként, hanem ma már várandós feleségével, Meghan hercegnével lesz jelen.


Meghan pocakja már remekül látszik Profimedia, Mega Agency

A hagyományos ünnepi előkészületek a Sandringham-kastélyban kezdődnek, ahol szenteste délutánján igazi angol teával indul az ünnep. Karácsony első napján reggeli után templomba indul a család, a birtok szélén található Szent Mária Magdolna-templomba, később pedig a királynő mond beszédet, ahol minden családtag jelen van. Ez után egyfajta szabad program keretében, a szűkebb családok magukra maradhatnak egészen a délutáni teáig, amikor ismét összegyűlnek, hogy a nagy családi karácsonyi vacsorára ismét egy asztalhoz üljenek.

A királynőre vár a család Profimedia, Splash

Érdekesség, hogy ilyenkor a főszakács maga vágja fel a sültet az asztalnál, és egy pohár whiskey-t is elfogyaszthat a királyi családdal, a királynő így köszöni meg neki szolgálatait.


A hivatalos karácsonyi menetrend után Vilmos herceg és Katalin a közeli Anmer Hall birtokukon valószínű idén is vendégül fogják látni Harryt és Meghant. A színésznő egyébként tavaly megtörte a királyi tradíciót, hiszen úgy vett részt az ünnepségen, hogy hivatalosan még nem volt a család tagja – erre még Katalinnak sem volt lehetősége, és 2010-ben a Middleton családdal karácsonyozott, annak ellenére, hogy egy hónappal korábban bejelentették az eljegyzésüket Vilmossal.

Ajándék lónak ne nézd a fogát

Biztosan sokan azt gondolják, hogy a királyi családban a legfényűzőbb ajándékokkal lepik meg egymást, ez azonban nem igaz. II. Erzsébet ugyanis megtiltotta, hogy drága luxuscikkekkel szerezzenek egymásnak örömet a családtagok, így a királynő utasítására mindenki csak egy vicces aprósággal lepheti meg a másikat. Ezek általában mókás fejdíszek, a gyerekeknek apró játékok, felnőtteknek ízléstelenül vicces pulcsik és ruhák.

Egy kedves családi anekdota szerint Diana egyszer úgy megviccelte Harryt a karácsonyi ajándékával, hogy az akkor még kisiskolás herceg teljesen zavarba jött. A szívek királynőjének zseniális humorát egyébként állítólag épp Harry örökölte, erre az esetre azonban állítólag azóta is pirulva emlékszik vissza.

Hasonlóképp festhetnek a királyi család tagjai az ajándékozás után. Ez a fotó azonban a Madame Tussaud panoptikumban készült a család viaszbábú másaival
Profimedia, Press Association

„Órákat töltött azzal, hogy megtalálja a fiainak a legmegfelelőbb és legviccesebb karácsonyi ajándékokat. Harry herceg például egyik évben kapott egy műanyag kutyapiszok és pukipárna készletet. A fiú imádta, de azért rendesen elvörösödött a fa előtt!” – emlékezett vissza Diana egykori komornyikja, Paul Burrell.

Hasonló húzást egyébként Meghantól várhatunk, aki tavaly a királynőnek állítólag egy éneklő hörcsögöt vett. Erzsébet először meglepődött, majd állítólag percekig nevetett a vicces plüssön. “Legalább lesz, aki elszórakoztassa a kutyáimat” – mondta.

Anna hercegnő, Károly húga is igen mókás kedvében volt, amikor bátyjának, a leendő királynak egy puha, hordozható bőr vécéülőkét vett, a trónörökös ugyanis állítólag rettenetesen háklis a toaletthasználatra.

Idén állítólag a királynő azt kérte dédunokáitól, hogy adjanak elő számára egy kedves kis műsort, hiszen mindannyian imádják a zenét, a táncot és a színházat. Idén György herceg és Sarolta hercegnő például táncolni fognak a két kis trónörökös ugyanis balettozni tanul.

Sarolta hercegnő és György herceg Profimedia, Mega Agency

A nép ajándéka

Már tradíció, hogy minden évben friss fotóval kedveskedik a koronaherceg és családja a népnek, így ahogy ez lenni szokott idén is megosztottak pár képet Károlyról és Kamilláról, Vilmosról és családjáról valamint Harryről és Meghanről a palota sajtósai.

Vilmos és családja igazán meghitt mosolyt dob a népnek Profimedia, Press Association

A királynőről minden évben elkészülnek a hivatalos fotók is. II. Erzsébet állítólag imád a kisebb részletekre is odafigyelni, ezért évente megváltoztatja azokat a fotókat, amik íróasztalán díszelegnek. Volt már, hogy Katalin és Vilmos esküvői képe került ki az asztalra, de akadt olyan év is, amikor ő és Fülöp herceggel mosolyogtak vissza a népre, legutóbb pedig György herceg és Sarolta hercegnő mellett vigyorgott a királynő. Idén valószínű, hogy Harry és Meghan mellett a kis Lajos herceg is ott lesz majd az asztalon.

Kapcsolódó Cikkek