EUR: 332,81 Ft
CHF: 303,58 Ft
2019. november 20., szerda
Jolán

Belföld

Komoly lépések történnek a sürgősségi ellátás javítása és az egészségügyi szakdolgozók béremelése érdekében

Az egészségügyért felelős vezetés azt szeretné, hogy négy óránál többet ne kelljen várni a sürgősségi osztályokon az ellátásra, és ehhez fogják igazítani a finanszírozást is – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Hozzátette, bízik benne, hogy ennek érezhető jelei lesznek a jövő évben a betegek számára is.


Emlékeztetett arra, hogy a kormány november végén elfogadta a sürgősségi ellátás koncepcióját, és hamarosan konkrét lépések is történnek. Hangoztatta: “nagyon komoly előkészítő munka zajlott annak érdekében, hogy a hazai igényekre jobban reagáló ellátórendszert alakítsunk ki”.

Kitért arra, hogy a sürgősségi ellátás mellett több más, az egészségügyet pozitívan érintő előterjesztést is elfogadott a kormány, köztük az alapellátás átalakításának koncepcióját, valamint az öt nemzeti egészségprogramot.


A tárcánál nemrégiben bejelentett béremelésről Horváth Ildikó elmondta: abban egyaránt részesülhetnek az egészségügyi szakdolgozók – ápolók, szakápolók, diplomás ápolók, asszisztensek, szakasszisztensek, szülésznők, dietetikusok, gyógytornászok, körülbelül 78 ezren -, a nem egészségügyi főiskolai szintű végzettséggel rendelkező dolgozók – logopédusok, gyógypedagógusok – és az alapellátásban foglalkoztatott védőnők, utóbbiak körülbelül ötezren vannak. “A kormány négy év alatt négy lépcsőben emeli a bérüket: 2019-ben esedékes a nyolcszázalékos szakdolgozói béremelés, és a védőnők is bekerülnek a szakdolgozói bértábla hatálya alá. Tovább emelkedik 2020 és 2022 között az egészségügyi szakdolgozók bére, ami 2022-re összesen 72 százalékos béremelkedést jelent” – emelte ki.

A kórházak finanszírozásáról szólva az államtitkár leszögezte: Kásler Miklós miniszterrel együtt elkötelezettek amellett, hogy a finanszírozást kiszámítható pályára állítsák. “Idén is kormányzati prioritás az adósságállomány csökkentése, valamint a kórházak működési környezetének és a likviditási helyzetének javítása, illetve az egészségügy átláthatóbb működtetése. Ennek értelmében a kormány azonnali ötvenötmilliárd forintos támogatást biztosít a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók működési támogatására.”

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Bűncselekmény eltenni a talált pénzt

  Bűncselekmény eltenni a talált pénzt

  Kétmillió forintot talált nemrég egy nő egy borítékban Tatabányán, amit bevitt a rendőrségnek, így az óriási összeg visszakerült a jogos tulajdonosához. Gyakran álmodunk ilyen szerencséről, de a hölgy nemcsak becsületes volt, de jól is döntött.

 • Nyert a Budapestről készült imázsfilm

  Nyert a Budapestről készült imázsfilm

  Nemzetközi díjat nyert a Fesztivál Akadémia Budapest Géczy Dávid és Szabó Stein Imre által rendezett imázsfilmje a londoni székhelyű Lovie Awardson – tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Fesztivál Akadémia Budapest sajtószóvivője.

 • A nap képe: Csodaszarvas

  A nap képe: Csodaszarvas

  Fényárban úszik Szerencs, ahol felkapcsolták az ország vélhetően legnagyobb, világító szarvasfigurákból összeállított karácsonyi fogatát.