EUR: 323,73 Ft
CHF: 292,08 Ft
2019. június 24., hétfő
Iván

Belföld

Komoly lépések történnek a sürgősségi ellátás javítása és az egészségügyi szakdolgozók béremelése érdekében

Az egészségügyért felelős vezetés azt szeretné, hogy négy óránál többet ne kelljen várni a sürgősségi osztályokon az ellátásra, és ehhez fogják igazítani a finanszírozást is – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár.

Hozzátette, bízik benne, hogy ennek érezhető jelei lesznek a jövő évben a betegek számára is.


Emlékeztetett arra, hogy a kormány november végén elfogadta a sürgősségi ellátás koncepcióját, és hamarosan konkrét lépések is történnek. Hangoztatta: “nagyon komoly előkészítő munka zajlott annak érdekében, hogy a hazai igényekre jobban reagáló ellátórendszert alakítsunk ki”.

Kitért arra, hogy a sürgősségi ellátás mellett több más, az egészségügyet pozitívan érintő előterjesztést is elfogadott a kormány, köztük az alapellátás átalakításának koncepcióját, valamint az öt nemzeti egészségprogramot.


A tárcánál nemrégiben bejelentett béremelésről Horváth Ildikó elmondta: abban egyaránt részesülhetnek az egészségügyi szakdolgozók – ápolók, szakápolók, diplomás ápolók, asszisztensek, szakasszisztensek, szülésznők, dietetikusok, gyógytornászok, körülbelül 78 ezren -, a nem egészségügyi főiskolai szintű végzettséggel rendelkező dolgozók – logopédusok, gyógypedagógusok – és az alapellátásban foglalkoztatott védőnők, utóbbiak körülbelül ötezren vannak. “A kormány négy év alatt négy lépcsőben emeli a bérüket: 2019-ben esedékes a nyolcszázalékos szakdolgozói béremelés, és a védőnők is bekerülnek a szakdolgozói bértábla hatálya alá. Tovább emelkedik 2020 és 2022 között az egészségügyi szakdolgozók bére, ami 2022-re összesen 72 százalékos béremelkedést jelent” – emelte ki.

A kórházak finanszírozásáról szólva az államtitkár leszögezte: Kásler Miklós miniszterrel együtt elkötelezettek amellett, hogy a finanszírozást kiszámítható pályára állítsák. “Idén is kormányzati prioritás az adósságállomány csökkentése, valamint a kórházak működési környezetének és a likviditási helyzetének javítása, illetve az egészségügy átláthatóbb működtetése. Ennek értelmében a kormány azonnali ötvenötmilliárd forintos támogatást biztosít a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók működési támogatására.”

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

  Magyarország egyik fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

  A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó – mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.

 • Szijjártó: Észak-Macedónia uniós integrációja európai érdek

  Szijjártó: Észak-Macedónia uniós integrációja európai érdek

  Egész Európa érdeke, hogy Észak-Macedónia és a térség többi országa mihamarabb az Európai Unió tagjává váljon – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szkopjéban, a Bujar Oszmani észak-macedón miniszterelnök-helyettessel közös sajtótájékoztatóján.

 • A Suzuki már harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat

  A Suzuki már harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat

  A Magyar Suzuki Zrt. immár harmadik éve uralja a hazai újautóeladásokat. A vállalat magabiztos 14,12 százalékos részesedéssel vezeti a hazai autópiacot. 19 292 új Suzuki személyautót regisztráltak tavaly Magyarországon, 27%-kal többet, mint az azt megelőző évben, 58 százalék – 11 127 db – az Esztergomban gyártott közönségkedvenc Vitara volt.